Peat & Torf Kullanımı

Yetkili: Moderatör

Cevap gönder


İfadeler

:smile: ;) :grin: :) :? 8) :x :cry: :roll: :wink: :?: :| :mrgreen: :sad: :sagok: :asagiok: :solok: :yukariok: :fikir: :agla: :utan: :shock: :onay: :canadian: :nazar: :chinese: :arabian: :cowboy: :irish: :pimp: :muz: :tezahurat: :soguk: :yapim: :aglayan: :dans: :macerena: :tamam: :ter: :ciftesilah: :pompali: :evil: :twisted: )))III (* :melek: :baliksaka: :inv: :jason: :sicra: :balistik: :daz: :giyotin: :atesdev: :rip: :teksan: :jackson: :hg:


Yazı boyutu:

Yazı rengi
Seçenekler:

Biçim kodu AÇIK

M[img] AÇIK

[flash] KAPALI

[url] AÇIK

İfadeler AÇIK

Gönderme için doğrulama
Otomatik ileti göndermeyi engellemek için pano yöneticisi doğrulama kodu girmenizi zorunlu tutmuş. Kod aşağıdaki resim içinde gösterilmekte. Eğer görsel olarak bozuksa veya kodu okuyamıyorsanız lütfen %spano yöneticisi%s ile irtibata geçin.

Resimde gördüğünüz karakterleri aynen yazınız. Tüm karakterler küçük-büyük harf duyarsızdır ve içerisinde sıfır rakamı yer almaz.

Gönder
   

Konu inceleme - Peat & Torf Kullanımı
Yazar Mesaj
  İleti başlığı:   Alıntı ile cevapla
Evet aynen öyle.pH sabitlendikten sonra suyun kh değerini tekrar yükselterek sabit tutabilirsin fakat su değişimlerinde aynı sorunlar tekrar yaşanacak.Balıklar bu durumdan olumsuz etkilenir en güzeli elindeki suyun imkanı neyse balıkların o suya adapte olması.
İleti Tarih: 08.09.2008 10:53
  İleti başlığı:   Alıntı ile cevapla
O zamanda ph çok dengesiz oluyor... En iyisi 7,5-8 dahi olsa dokunmamak sanırım... Çünkü kimyasallar kesin çözüm değil...

Teşekkürler
İleti Tarih: 08.09.2008 10:37
  İleti başlığı:   Alıntı ile cevapla
Evet Resul'ün bahsettiği gibi pH'la oynamak balıklar için daha sakıncalıdır.Ayrıca suyun kh değerinide ölçmelisin karbonat sertliği yüksek suların pH'ını düşürebilmen için öncelikle bu değeri 3-4 seviyesine çekebilmen gerekir.
İleti Tarih: 08.09.2008 07:26
  İleti başlığı:   Alıntı ile cevapla
Evet torf zaten Ph düşürmek için etkili değildir,suyu yumuşatmaya yarıyor ve renk veriyor.Bu konuyu daha önce işlemiştik ve bir çok kişi hem fikirdi.Yani torf Ph için çözüm değil.Aslında Ph düşürmeye gerek yok balıklar çok rahat 7,5 ph da yaşayabiliyorlar.Buda ortalama çeşme sularına denk geliyor zaten.
İleti Tarih: 07.09.2008 20:48
  İleti başlığı:   Alıntı ile cevapla
Dostlar torf suyu sarartmasına sararttı amma velakin PH 0,1 bile oynamadı... PH ı 6,5 olan bir suyu test ettiğimde test kitinin doğru sonuç verdiğini gördüm... Sonuç olarak torf tek başına çözüm değil gibi görünüyor. Fikri olan var mı? (torfun 3/4 ünü kullandım)
İleti Tarih: 07.09.2008 18:35
  İleti başlığı:   Alıntı ile cevapla
unicorn yazdı:
Şaka maka arkadaşlar torf suyun rengini değiştirmedi.. 3. gün bugün ama tık yok ...


Torf sıvı değil de kuru olduğu için etkilerini göstermesi zaman alıyor,anca salınım yapıyor.Suyun renginde hafif sarılık da olsa değişiklik olacaktır bence 10-15 gün sonra.
İleti Tarih: 01.09.2008 09:15
  İleti başlığı:   Alıntı ile cevapla
Teşekkürler Mirsat abi ...
İleti Tarih: 30.08.2008 16:59
  İleti başlığı:   Alıntı ile cevapla
Torf illa sarartacak diye bir şey yok. Çok az değişimler fark etmeyebilirsiniz. Önemli olan suya eklediği elementler. Bir de bazı torflar kurumuş olur. Onların renk üzerinde daha az etkisi olur. Nemli bir şekilde aldıysanız , filitredeki elyafta tutabilir. Litre / gram şekilde eklerseniz genel kabul görmüş ölçüyü kullanmış olursunuz. Gerisine de çok takılmayın.
İleti Tarih: 30.08.2008 16:54
  İleti başlığı:   Alıntı ile cevapla
Şaka maka arkadaşlar torf suyun rengini değiştirmedi.. 3. gün bugün ama tık yok ...

Filtre sıralamasınında normal olması lazım :

1. sepet : seramik + sünger
2. sepet : matrix + sünger
3. sepet : 2 adet sünger
4. sepet : sünger + torf + elyaf

yanlış, eksik vs gördüğünüz birşey var mı ? Torfu 200-250 gram ekledim, suyu çok sarartmasın diye ama o kadar torfunda az bişeyde olsa etkilemesi lazımdı ...
İleti Tarih: 30.08.2008 16:48
  İleti başlığı:   Alıntı ile cevapla
Dün törenle filtreme torfu ekledim amma velakin sabah kadar PH hiç değişmemiş... Filtre tetra ex1200 ve en üst sepetinde karbonun yerine , su en son torftan geçecek şekilde koydum torfu... Fazla sarartmaması için 200-250 gr arasında ekledim yalnız işin garip tarafı renkte de pek bir değişiklik yok.. Ya benim test biraz kötü (ki öyle, renk skalaları pek sağlıklı değil) ya torfu az ekledim yada KH gibi başka değerlerde bir anormallik var... Alın size problem ...
İleti Tarih: 29.08.2008 12:28
  İleti başlığı:   Alıntı ile cevapla
Ben de makaleyi halâ yazamadım. Çok özür dilerim.
İleti Tarih: 10.06.2008 10:32
  İleti başlığı:   Alıntı ile cevapla
Güzel bir başlık olmuş. Teşekkür ederim.
İleti Tarih: 09.06.2008 19:53
  İleti başlığı:   Alıntı ile cevapla
Aslında Volkan Bey çok önemli bir noktaya parmak bastı. Bir an evvel sabit bir başlık hazırlamak ve uygun bir makale yazmak şart oldu.

Volkan Bey Peat pHyı düşürür. Çünkü içeriğindeki humik (gübresiz sera toprağının pHsını düşüren şey de budur!) ve fulvik asit başta bikarbonat olmak üzere Magnezyum ve Kalsiyum iyonlarını bağlar. Bunun sonucunda anlamlı bir Gh düşüşü ve kısmen Kh düşüşü meydana gelir ki bunun sonucunda pH da düşer. ANcak unutulmaması gereken bir durum var. Kh diye tabir ettiğimiz değer aslında sudaki bikarbonat iyonlarının miktarını ifade eder. Bikarbonat iyonları yapısı gereği dengeleyici özelliğe sahiptir. Yani Kh düşerse pH dengesizleşir. O kadar ki, tamamı Reverse Osmose (Bu suyun Khsı sıfıra yakındır) ile dolu 250 litrelik bir tanka bir damla asit damlatıldığında ya da az miktarda CO2 verildiğinde pH 10 dakika içinde 7den 4e düşebilir. Böyle düşük Khlı suyu bitkili akvaryumlarda tercih ediyoruz. Çünkü pHyı kontrol altında tutabiliyoruz.

Peki madem Kh düşükken pH kararsız. Nasıl olacak da hem Khyı düşürecek hem de pHyı istediğimiz asidik değerde tutacağız. Bunun maalesef tek çözümü Karbondioksitli pH kontrol sistemi. Aslında bu sistemler pHyı kontrol altında tutmak için de yapılmamıştır.

Yani mevzu aslında basit ama detay fazla.

Daha ayrıntılı bir makaleyi Cumartesine kadar yetiştiricem inşallah.
İleti Tarih: 29.01.2008 00:11
  İleti başlığı:   Alıntı ile cevapla
Volkan bey kullandığınız suyun Kh değeri 3 ise kararlı bir ph tutturmanız çok zor.
Karbonat sertliği (KH) sudaki bikarbonat ve karbonat iyonlarının ölçüsüdür.
İstediğiniz pH değerinde suyu getirdiğiniz takdirde kh 6 civarına çekerek ph 7 gibi sabitleyebilirsiniz.Kh değerini yukarıya çekmek için sodyum bikarbonat eklemeniz veya bunun için satılan ürünlerden kullabilirsiniz.

Bu oynamalar günlük 0,5ph değerinden fazla bile olsa balıklar için ölüm riski vardır.
Bende kullandığınız suyun kalitesi bilmiyorum fakat balıklarınız mutlu ve bu suya adapte olmuşlarsa bu tip işlemlerle hiç uğraşmayın derim.
Her su değişiminde bu kabusu tekrar yaşayacak balıklarınıza yaşatacaksınız.
Bunu engellemenin tek yolu ya istediğiniz değerlerde bir damacana su veya osmos cihazı kullanmaktır! Tank üzerinde oynadığınız her değer balıklarınıza zarar verecektir.
İleti Tarih: 28.01.2008 12:40
  İleti başlığı:   Alıntı ile cevapla
Kimya konularında Caner arkadaşımız daha blgilidir. O yardımcı olacaktır. Torf kullanımında genel olarak litre başı 1 gr dan hesapla kullanıyoruz . Ve gerekli olan değeri sağlıyor. Sizin oranın suları çok sert sanırım ölçüyü ihtiyaç miktarına göre artırabilirsin. Ama test in doğru ölçüp ölçmediğide önemli.
İleti Tarih: 28.01.2008 12:07


  

cron