Pygocentrus Cariba'da Üreme

Yetkili: Moderatör


Konuya cevap yaz
 2 sayfadan 1. sayfa [ 17 ileti ]
[Sayfaya git]   1, 2  Sonraki
Yazar Mesaj

Çevrimdışı nameless

TPF Özel Üyesi

TPF Özel Üyesi


Kullanıcı avatarı


Kayıt: 29.08.2006 11:45

İleti: 5652

Yaş: 47

Konum: İstanbul

İletiTarih: 28.02.2009 21:33   İleti başlığı: Pygocentrus Cariba'da Üreme   

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

PYGOCENTRUS CARIBA ÜRETİMİ
(Michigan’daki “Lurkin’ In The Weeds Pet Shop’ından Jim Smith’in anlattıkları)

Resim

Frank Magallanes’den:

Pygocentrus cariba’nın ev ortamında üretildiğini ilk paylaştığımda, kendilerine hobici diyen kişiler Jim Smith’in başarısını reddetmek ve yoksaymak için çok uğraştılar. Argumanlarının temel noktası “Eğer resim yoksa, olmadığı anlamına gelir” savıydı. “Jim’den somut kanıt isteriz” şeklinde veya benden sanki sihirli bir kutudan çıkartabilecekmişim gibi yazılı bir kanıt beklediler. Herkes internette balık üretim sırlarını paylaşmak için bulunmaz. Okumamışsınız diye bu bir akvaryumda üretilmediği anlamına gelmez. Bu yüzden bu makaleyi okuyarak üreyip üremediklerine kara vermeyi hobicilere bırakıyorum. Benim ilgilendiğim; Jim’in saygın biri olduğu ve onun sözünün bu makaleye itiraz eden şüpheci ve septik hobicilerden daha değerli olduğudur. Bu makaleyi yazmaktaki amacım, üretim konusunu ciddiye alan kişilerin Jim’in yaptıklarından faydalanabilmesi ve belki de benzer bir başarı gösterebilmesidir. Bu bir başlangıç noktasıdır.

Yukarıdaki fotoğraf; Jim’in başarılı üretiminden olan yavruların tek bilinen fotoğrafıdır. Fotoğrafın çekildiği tarih bilinmemekle birlikte, bana 2002 yılında gönderilmiştir.


ÜRETİM
Çok az hobicinin Pygocentrus Cariba üretimin başardığı bildirilmiştir. Bu türün üretimindeki gereklilikler Pygocentrus Nattereri üretimindekilerle çok farlı olmamakla birlikte, birkaç istisnası bulunmaktadır. Kurak sezon ve yağışlı sezon uygulaması ihtiyacı bu türler için olmakla beraber, çok da gerekli değildir. İyi akvaryum şartları, beslenme ve bakım, tek başına mevsim uygulaması yapmaktan daha önemli bir rol oynamaktadır. Bir çift ergin balık içinen düşük akvaryum hacmi 210 litre olmalı, akvaryumun bir tarafı çok bitkili, diğer tarafı ise boş bırakılmalıdır. Potansiyel çiftlere mahremiyet sağlanmalı ve akvaryumun kenarları örtülerek sizden ve dış etkenlerden uzak bırakılmalıdır. Erkekler koyulaşır ve dişiler saldırgan olan taraftır (en azından raporlanmış yumurtlama olayında böyle olmuştur). Kumu üfleyerek ve/veya bitkilerin köklerine yumurta bırakarak yuva oluştururlar. Rio Orinocco nehrinin su değerleri şu şekildedir: pH: 4,5 – 7 (6.0) ; 2-8 dH (6) ; 24-28 °C. Üretim için su sıcaklığı 29 °C olarak üst noktada olmalıdır. Bu bölgede kuraklık sezonu Ekim –Mart arasında devam etmekte, yağmur sezonu ise Nisan – Eylül arasıdır. Hobiciler balıklarını yumurtlatmak için en çok uygun su parametreleri ve orijinal habitatlarına uygun ortam düzenlemesi sırasında zorlanırlar. Problem, balığın uygun ruh halinde olmaması ve üreme sezonunun oluşturulamaması (balığın uyarılmaması) sebeplerinden kaynaklanmaktadır. Çoğu balık sezonsal olarak ürer, ancak bu onlar için bir zorunluluk olduğundan değil, sadece doğal ortamları bunu bu şekilde düzenlediği içindir. Eğer doğal ortam sürekli yumurtlama ve üreme imkanı sağlarsa (en çok hidroelektrik baraj göllerinde olur) balıkları bu avantajı kullanırlar. Buna örnek olarak Brezilya’daki Serrasalmus Spilopleura (=~S. Maculatus) gösterilebilir. Bu balıklar baraj göllerinde sürekli yumurtlama/üreme davranışı içerisine girerler. (Dale Speirs, California Academy of Sciences)

Resim
25 cm. Büyüklüğünde üreyen bir Erkek Cariba (Bruzual yakınındaki Rio Apure'de)


Bir hobici ve Michigan’daki Lurking In The Weeds Pet Shop’in önceki sahibi olan Jim Smith (Bu türü başarılı bir şekilde üretmiştir) tankın bir tarafında hava taşı bulundurulmasını tavsiye etmektedir. Bu yolla, kuraklık iklimi simülasyonu yapıldığında (1 hafta) filtreleri kapatabilirsiniz. Su seviyesini %20 azaltın. Hava durumunu dikkatli izleyin; Jim’in söylediğine göre bu türler barometrik basınçtan etkilenmektedir (bazı otoriteler bu duruma karşı çıkar). Fakat ben burada Oregon’da çoğu balıkta yumurtlama öncesi hareketlerin yağmur sezonu başında olduğunu gözlemledim. Yağışlı sezonun başlangıcında su seviyesini tekrar eski konumuna yükseltin. Filtreyi tekrar çalıştırın. Balığı yumurtlama ve üreme aktivitesine hazırlamak için peat/torf kullanın. Yağmur sezonu için, su seviyesini yükseltmek için kullandığınız suyun derecesi mevcut suyun sıcaklığından 1 derece farklılık göstermeli. Balıklar Amazonda yağmur suyundaki değişikliğe tepki verirler ve bu yöntem üreme sezonunun başlangıcına zemin hazırlar. Jim, zaman kaybettirici olmasına rağmen bu yöntemle başarılı olduğunu belirtmiştir. Bu yöntem meyvesini vermiştir. Bu işe kalkışacak akvaristler her durumun farklı olabileceğini unutmamalıdır. Jim’de başarılı olan bu yöntem sizde olmayabilir ve bunun birçok sebebi olabilir. Bazı hobiciler tek yapmaları gerekenin kurak-yağmur iklimi simülasyonu olduğunu ve balıkların bu şekilde otomatik olarak üreyeceklerini düşünmektedir. Burada ve OPEFE’deki birçok başlıkta anlatıldığı üzere; bundan çok daha fazlası gerekmekte ve öncelikle balıkların üremek için uygun duruma gelmiş olmaları gerekmektedir. Bu durum oluşmadan yaptıklarınız sadece vakit kaybıdır. Bu işin sihirli bir formülü yoktur, ancak sağduyunuz, balığınızı iyi tanımanız ve ihtiyaçlarını iyi bilmeniz başarılı bir sonuç almanızda muazzam derecede yardımcı olacaktır.

Mevcut bilimsel araştırmalara göre; P. Cariba’nın ergin boy ölçüsü cinsiyetine göre değişmektedir. Erginliğin %50’si dişiler için 18,8 cm ve erkekler için ise 16,5 cm. de oluşmaktadır. Dişi ve erkek P. Caribalar gonadal (üremedeki tohum hücresi meydana getiren bezler) erginlik değişimine her yıl Ocak – Nisan/Mayıs ayları arasında girerler. Üreme aktiviteleri ise Temmuz-Ağustos ayları arasında gerçekleşmektedir. (Guerrero HY, Caceres-Dittmar G, Marcano D.)


Kaynak: OPEFE
Orjinal metin: http://www.opefe.com/breeding_Pcariba.html
Çeviren: Barış Uzmay

Not:
Bu OPEFE çevirisi daha önce Kemal arkadaşımız tarafından foruma eklenmişti. Son zamanlardaki cariba üretimi girişimlerinden dolayı Frank'in notuyla beraber aynı başlığı tekrar çevirdim. Umarım her iki çevirinin de Cariba üretimi girişiminde bulunan arkadaşlarımıza bir faydası olur.
Barış UZMAY

P. Piraya (1)

Resim
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı oguztüredi

Piranhacı

Piranhacı


Kayıt: 28.04.2008 23:25

İleti: 859

Yaş: 35

Konum: MİLAS yaş:21

İletiTarih: 28.02.2009 22:14   İleti başlığı:    

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Güzel payşalım Barış abi çok yararlı olacağı kesin caribada güzel kararmış.
oğuz türedi
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı TORK

Üretim Başarısı

Üretim Başarısı


Kullanıcı avatarı


Kayıt: 06.05.2005 16:04

İleti: 5817

Yaş: 41

Konum: İstanbul

İletiTarih: 01.03.2009 01:06   İleti başlığı:    

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Elinize sağlık Barış bey,paylaşım için teşekkürler...
.......................Uğur Erdil.....................
Resim
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı PiranHa_TerBiyeCisi

TPF Tecrübeli Üyesi

TPF Tecrübeli Üyesi


Kullanıcı avatarı


Kayıt: 12.10.2007 16:30

İleti: 5052

Yaş: 34

İletiTarih: 01.03.2009 02:22   İleti başlığı:    

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Eline saglik Baris abi.Orda tankin etrafini kapatin yaziyor ben bunu Caner abiye galiba msnde demistim bence en onemli noktalardan birisi bu caribadan pek anlamam ama bana biraz korkak geliyorlar ani hareketten ve bunun gibi seylerden korkuyorlar.Sonrada strese girip uremiyorlar bence siyah bi ortu ile tankin etrafini kapatmali veya perde gibi biseyde olabilir ama cok kalin olmali tankin icine isik bile girmemeli.Ortunun bi tarafina kucuk bi delik acilabilir kapak gibi olsa daha iyi olabilir ac kapa yani.Baliklar nasil yasiyor mu diye merak edildiginde o delikten bakilabilir.Yada oraya bilgisayar camerasi koyulabilir bilgisayardan bile izliyebilirsiniz. :twisted: Bu arada seste onemli tak tuk cat diye sesler baliklari cok strese sokuyor ordan oraya yuzuyorlarcarpiyorlar.
Esad Bulut | Hollanda - 1990
Rocky The Rhombeus
Emek yoksa Agresiflikte yok
Akvaryumun kalbi -> Sump
H.C <3 Boyka

Resim
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı DeJaVu

TPF Tecrübeli Üyesi

TPF Tecrübeli Üyesi


Kullanıcı avatarı


Kayıt: 14.10.2006 07:40

İleti: 9827

Yaş: 46

Konum: İzmir

İletiTarih: 01.03.2009 13:32   İleti başlığı:    

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Barış ellerine sağlık içiresinde mükemmel bilgiler mevcut.
Burak Söylemez
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı apple

Yasaklı Üye


Kayıt: 06.02.2008 17:07

İleti: 318

İletiTarih: 01.03.2009 14:17   İleti başlığı:    

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Çok güzel olmuş elinize sağlık...İnşallah Tr dede üretim yaparızz :?
10adetnat
kabe100@hotmail.com
mükerrem korkmaz
yaş:17 B.çekmece
Resim
Resim
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

..:EpHiMeThEuS:..

TPF Üyesi

TPF Üyesi


İletiTarih: 01.03.2009 18:40   İleti başlığı:    

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Barış Abi neredeyse her hafta opefedeki bu makaleyi tekrar tekrar okurum; ancak son eklenenleri kaçırmışım. Sanırım Frankin bu yazısına ekleme yapmasındaki neden benim geçen yıl Furyde açtığım ve daha sonra sabit haline getirilen başlıktaki saçma yorumlardan kaynaklanıyor.

Bu yazılanlar ışığında üreme ile ilgili çalışmalarımı tekrar gözden geçireceğim.

Daha önce bu anlatılan yöntem ile Maculatus ve Spilopleuradan yavru alındığını biliyoruz.

Tekrar teşekkürler.

Ayrıca Jim tarafından çekilen bu resim şevkimi bin kat dah artırdı. Demek ki katır değiller! :grin: :twisted:
Sayfa başı

Çevrimdışı U.Dalkılıç

Üretim Başarısı

Üretim Başarısı


Kayıt: 25.06.2006 18:39

İleti: 7429

Yaş: 44

Konum: İstanbul

İletiTarih: 01.03.2009 19:03   İleti başlığı:    

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Gayet sade kolay anlaşılır bir makale olmuş.Umarım erkeklerin 25 cm olmasını beklememize gerek kalmaz.Anlattıklarıda natterilerden çok farklı değil zaten.
Resim
Utku DALKILIÇ 30
(535) 326 9 888

kardelen.cicekcilik@hotmail.com
www.utkudalkilic.com
Yapılmayan Bakım Piranhalara Sabotajdır.
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı nameless

TPF Özel Üyesi

TPF Özel Üyesi


Kullanıcı avatarı


Kayıt: 29.08.2006 11:45

İleti: 5652

Yaş: 47

Konum: İstanbul

İletiTarih: 02.03.2009 00:37   İleti başlığı:    

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Rica ederim arkadaşlar. Yeterki caribaları üretelim. :)

..:EpHiMeThEuS:.. yazdı:
Barış Abi neredeyse her hafta opefedeki bu makaleyi tekrar tekrar okurum; ancak son eklenenleri kaçırmışım. Sanırım Frankin bu yazısına ekleme yapmasındaki neden benim geçen yıl Furyde açtığım ve daha sonra sabit haline getirilen başlıktaki saçma yorumlardan kaynaklanıyor.

Bu yazılanlar ışığında üreme ile ilgili çalışmalarımı tekrar gözden geçireceğim.

Daha önce bu anlatılan yöntem ile Maculatus ve Spilopleuradan yavru alındığını biliyoruz.

Tekrar teşekkürler.

Ayrıca Jim tarafından çekilen bu resim şevkimi bin kat dah artırdı. Demek ki katır değiller! :grin: :twisted:


Senin Fury'deki başlığı biliyorum Caner. Bence de, Frank'in bunu eklemesindeki sebeplerden biri de kesinlikle o başlıkta yazanlar. Daha birçok başlıkta da aynı tip torumlar var Fury'de.

Katır olmadıklarını Frank de onaylıyor. :)
Umarım işine yarar Caner.

U.Dalkılıç yazdı:
Gayet sade kolay anlaşılır bir makale olmuş.Umarım erkeklerin 25 cm olmasını beklememize gerek kalmaz.Anlattıklarıda natterilerden çok farklı değil zaten.


Aynen dediğin gibi Utku. Nattererilerle çok büyük farklar yok. Biraz daha hassaslar gibi duruyor. Yoksa Fury'de de birçok üreten görürdük. Dediğin gibi umarım 25 cm. kuralı yoktur.
Barış UZMAY

P. Piraya (1)

Resim
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı 3FeNDY

Piranhacı

Piranhacı


Kayıt: 04.03.2009 23:02

İleti: 735

Yaş: 33

İletiTarih: 28.10.2009 11:25   İleti başlığı:    

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Keşke bizim ülkede de üretilebilse.
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı yakuppolat

Katılımcı Piranhacı

Katılımcı Piranhacı


Kayıt: 25.07.2009 13:32

İleti: 1476

Yaş: 35

Konum: İstanbul Avcılar

İletiTarih: 28.10.2009 12:57   İleti başlığı:    

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Keşke üretilebilse gerçekten.Akvaryumlarımızda artık daha değişik türleri daha ucuza beslemeye başlardık.
Yakup Polat
yaş 28
istanbul/avcılar
Yeniden kısmetse
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı PiranHa_TerBiyeCisi

TPF Tecrübeli Üyesi

TPF Tecrübeli Üyesi


Kullanıcı avatarı


Kayıt: 12.10.2007 16:30

İleti: 5052

Yaş: 34

İletiTarih: 30.10.2009 18:53   İleti başlığı:    

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Bi baligi uretmek icin once baligi tanimamiz gerekiyor ben bu caribalarin bi kac videosunu gordum ordada sadece bi canliyi yok ediyorlardi.Soyle ureme videosu olsa super olur.
Esad Bulut | Hollanda - 1990
Rocky The Rhombeus
Emek yoksa Agresiflikte yok
Akvaryumun kalbi -> Sump
H.C <3 Boyka

Resim
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı yakuppolat

Katılımcı Piranhacı

Katılımcı Piranhacı


Kayıt: 25.07.2009 13:32

İleti: 1476

Yaş: 35

Konum: İstanbul Avcılar

İletiTarih: 30.10.2009 23:22   İleti başlığı:    

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Bırak videoyu doğru dürüst bir makale bile yokki üretilsin.Ama çok istiyoruz.İnşallah üretim denemeleri yeniden başlar :twisted: :twisted: :twisted:
Yakup Polat
yaş 28
istanbul/avcılar
Yeniden kısmetse
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı Serkan AKKAŞ

TPF Özel Üyesi

TPF Özel Üyesi


Kayıt: 03.09.2010 10:54

İleti: 5898

Yaş: 47

Konum: ANKARA MATBAACI

İletiTarih: 25.09.2018 10:18   İleti başlığı: Re: Pygocentrus Cariba'da Üreme   

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Ben düzelttim gençler.:onay:
0 532 574 36 60 - ANKARA
12 Adet Damızlık Nattereri
3 Adet F0 Nattereri
Veee Yine Albino Full Red' lere dönüş. :)
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı Aytaç DEMİRKOL

Administrator

Administrator


Kullanıcı avatarı


Kayıt: 19.08.2012 16:43

İleti: 4232

Yaş: 39

Konum: ANKARA 04/02/1985

İletiTarih: 25.09.2018 11:35   İleti başlığı: Re: Pygocentrus Cariba'da Üreme   

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Serkan AKKAŞ yazdı:
Ben düzelttim gençler.:onay:


:onay:
Rhombeus (xingu)
Rhombeus (black peru)
Spilopleura (gold)
Natteri
Canlı doğuranlar (moscow green,alman,gold,full red lepistes-blackmolly,ingilizplati)jawamoss,helana)
Beta halfmoon

American Pitbull Terrier (Rednose)
Lovebird Personata
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 
Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Konuya cevap yaz
 2 sayfadan 1. sayfa [ 17 ileti ]
[Sayfaya git]   1, 2  Sonraki


Kimler çevrimiçi
Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

Bu forumda yeni konular açabilirsiniz
Bu forumda konulara cevap yazabilirsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz

  

cron