Sistem saati: 19.04.2024 06:12
Tüm zamanlar UTC + 2 saat

Serrasalmus Elongatus

Yetkili: Moderatör


Bu konu kilitlenmiştir, iletilerinizi düzeltemezsiniz ve cevap yazamazsınız.
 1 sayfadan 1. sayfa [ 1 ileti ]

Yazar Mesaj

Çevrimdışı яєѕυℓ çαℓışкαη

Administrator

Administrator


Kullanıcı avatarı


Kayıt: 06.05.2005 14:24

İleti: 16144

Yaş: 43

Konum: İnönü/İST

İletiTarih: 28.06.2008 13:43   İleti başlığı: Serrasalmus Elongatus   

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

S. ELONGATUS


Resim

Resim

Bu torpido şekilli balıklar bu türlerin tek uzunlamasına çeşididir. Doğal yüzgeç ısırıcısıdırlar ve akvaryumda tek başlarına bakılmalıdırlar.
Balığın uzunlamasına şekli ile ilgili bazı şüpheler mevcuttur. Bulunduğu bölgeye göre şeklinin uzunlamasına ya da paralel kenar olması muhtemeldir. Tarihsel olarak, anal yüzgecin bozuk oluşu cinsel ayırımı mümkün kılar. Bu türleri tamamen araştırma ihtiyacı duymadığım gibi, uzmanları da sadece akvaryum bakımları ile ilgilenmiştir. Tüm bunlar da akvaryumcularda yüksek fiyatlarda satılmalarına neden olmuştur.
Machado-Allison ve Fink (1996) juvenil boydaki yeterli sayıda S. Pingke ile çalışmalar yapmışlardır. Morfometrik değerler ve diğer karakteristikler oldukça eksiktir. S. Elongatus, S. Rhombeus ile karşılaştırıldığında büyük bir sırtsal omurga da dahil olmak üzere; farlı renklenmeleri, anal yüzgeç çizgileri ve omurga parçalarının sayıları bakımından farklılık gösterir. Bazı jüvenil S. İrritanslar hayatlarının erken safhalarında uzunlamasına bir şekil de alsalar, asla S. Elongatusunki gibi uzunlamasına bir yapı gösteremezler ve bu durum elongate (uzunlamasına) adının türe has bir isim olmasını sağlar!
Bu türler belli kalıplarda değildirler ve gelişimlerinin ilk aşamalarındaki çevreleri hakkında çok az şey bilinmektedir, bununla beraber, çok küçük yaşlarından itibaren diğer balıklara saldıran birer avcı olduklarına dair veriler gösterilmiştir. Genç balıklar sıklıkla bulanık ve berrak sularda bulunurlar ve genellikle su üstü bitkilerinin bulunduğu lagünlere (gölcüklere) uyum sağlamışlardır.
Juvenil balıklar, bazı türlerde kuyruk üzerinde bulunan koyu renkli leke dışında, üzerinde belirgin leke ya da noktalar bulunmayan gümüşsü-gri bir vücuda sahiptir. Yüzgeçler hyalin ve ışığı geçiren (transparan) yapıdadır. Yetişkinlerde vücut genellikle arka-sırt ve ön kısımlarda parlak gümüşsü renktedir. Göğüs ve alt karın yüzgeçleri turuncudan ilâ kırmızı renklerdedir. Lateral (yanal) çizginin ilk noktasını hemen yakınında, göz hizasında siyah bir leke bulunur. Balığın kafasının üst kısmı koyu renklidir; ventral-lateral bölgelerin ve çenenin rengi ise sarı ilâ turuncu renk alabilir. Sırt ve anal yüzgeç gri renklidir. Anal yüzgecin ilk çizgilerinin hemen sonunda siyah bir bant mevcuttur. Sırt ve adipoz yüzgeçleri, yetişkin boydaki balıklarda son derece koyu renk alır. Küçük olan türler daha saydam adipoz yüzgeçlere sahiptir. Sırt ve karın yüzgeçleri kırmızıdan turuncuya kadar değişik renkler alırlar.
Meraklıları tarafından bu türlerin üretilmesi henüz başarılamamıştır. Bununla beraber, bazı meraklıların bu balığı üretebilmeyi ümit ettiklerine dair bilgiler mevcuttur.
Işık gereklilikleri Venezuela, Llanosta bulunanlarla aynı olabilir. Oricono nehirleri: pH: 4.5-7 (6.0); 2-8 dH (6); 75-82°F (24-28°C). Bu balıkların tutsakken ürememeleri nedeni ile bana göre 200 galondan büyük bir tank kullanılmalıdır. Geri ve orta planda yoğun bitki bulunan çakıl ve kum karışımı içeren bir tank şarttır. Filtrasyon bir tarafta power head ile diğer taraftan da ıslak/kuru sistem ile güçlendirilmelidir. Büyük tank üzerinde durmamın nedeni bu balıkların kendi ortamlarında rhombeus benzeri tavırlar sergilemeleridir. S. Rhombeus da, bu balık gibi açık nehirlerde bulunur. Su değişimleri, su değerlerini sabit tutmaktan veya uygun değerlerin altına düşmesini engellemekten daha önemli değildir! Bu torpido şekilli balıklar diğer piranhaların üremeleri için gerekli olan hızlı akıntılara ihtiyaç duyarlar. S. Elongatus sıklıkla sel taşkınları ile su altında kalan ormanlık alanlarda bulunur! Yetişkinleri ise çoğunlukla büyük nehirlerde ve büyük sabit lagünlerde bulunurlar. Kurak sezonu Ekim-Nisan periyodunda; sulak sezonu ise Nisan-Eylül arasında geçirirler.
Büyük ve harekete duyarlı gözleri sayesinde su yüzeyindeki hareketleri çok iyi takip ederler. Bu balıklarla ilgili bir başka sorun ise önceden belirgin bir olay olmamasına rağmen, avcı yaratılışları gereği diğer balıkları avlamaları ve balıklarınızı kaybetmenizdir. Piranhaların büyük çoğunluğunda olduğu gibi üreme işlemi oldukça kanlı ve yüzgeç ve solungaç parçaları ile dolu bir süreç olacaktır. Ama sonunda son derece nadir rastlanır bir olayı başarmış olacaksınız!


Kaynak: www.opefe.com

Çeviri: Caner Güven
Resim
S. Manueli (40 cm)
Üretim Başarısı

En son Burak Kaşıkçı tarafından, 10.10.2015 23:08 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.
Resimler Güncellendi.
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 
Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Bu konu kilitlenmiştir, iletilerinizi düzeltemezsiniz ve cevap yazamazsınız.
 1 sayfadan 1. sayfa [ 1 ileti ]



Kimler çevrimiçi
Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

Bu forumda yeni konular açabilirsiniz
Bu forumda konulara cevap yazabilirsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz

  

cron