Türkiye Piranha Portalı
http://piranhalar.com/forum/

Serrasalmus Sanchezi
http://piranhalar.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=8898
1 sayfadan 1. sayfa

Yazar:  яєѕυℓ çαℓışкαη [ 01.01.2008 20:44 ]
İleti başlığı:  Serrasalmus Sanchezi

S. SANCHEZİ


Resim
Resim
Resim
Resim


Bu türleri ilk kez, ilk tanımlanmalarından 2 yıl sonra, 1957’ de ve sonra, tekrar, 1966’ da gördüm. Burada görülen resimler canlı S. sanchezi’ yi temsilen verilmiştir ve bunların, tam olarak, S. sanchezi olduğu söylenmemelidir. 1964 yılında Géry tarafından çekilen aşağıdaki resimlere gerçek tanımlama ve ilişkilendirme amacı ile müracaat edilebilir. Bu balık sıklıkla Spilo CF ve kırmızı bantlı Spilo adı altında satılır; farklılıkların tam olarak bilinmemesi nedeni ile de, hobicileri tarafından, S. medinai ile de karıştırılmaktadır. Bu türler tam olarak spilopleura değildirler ve ancak rhombeus benzeri yapıdaki balıkların bir grubu olarak değerlendirilebilirler. Burada da görüldüğü gibi, kuyruk yüzgeçlerinin diğer piranha türleri tarafından sürekli olarak ısırılması, bu organlarının orta-bant şekli kazanmasına neden olmuştur. İşte bu nedenle, bu balık, uzmanlar tarafından –yanlış bir şekilde- spilopleura olarak tanımlanmıştır. Orijinal genel adı olan Kırmızı-Koparan Tetra (red-snapping Tetra) adı Woody Trout tarafından 1966 yılında verilmiştir! Kanaatime göre bu isim, daha çok, California Balık ve Oyun Dairesindeki memurların balıkları dükkanından çıkarmalarını engellemek amacı ile verilmişti. Daha uygun bir genel isim ve benim tavsiyem olan ise “ruby red diamond piranha”dır. (Yakut kırmızısı mücevher [parlak] piranha) Resimlerde görülen balıklar parlak ateş kırmızı renklerde ışıldayan pullara sahiptir. 1957 ve 1966 yıllarında görülen her iki balık da, toplam, 6 inç uzunluktaydı. Parlak pulları olan, parlak kırmızı bir göğüse ve yarı-basık bir vücuda sahiptiler.

S. sanchezi, S. irritans (Venezulea) ile de oldukça yakın ilişkilidir. Her iki tür de benzer morfolojik görünüme sahiptir. Ama yine de her iki türün birbirleri ile olan ilişkilerini ortaya çıkarmak için ayrıntılı bir DNA incelemesi yapmak gerecektir. George Fear a göre bu türler daha ziyâde Iguitos, Peru ve Itaya nehirlerinde mevcuttur.

Verilen harita türlerin mevcut dağılımını göstermektedir. Bütün dağılımı ve alan gösterilmemektedir.




AKVARYUMDA SANCHEZİ

Uyarı: Bazı akvaristler bu balığı grup halinde baktıklarını bildirmişlerse de uzun vadeli veriler mevcut değildir. 10 adet balıkla denenen bu sürü teorisi pullu deri ve yüzgeç ısırıkları ile sonuçlanmıştır! Birbirlerine saldırmaları nadir görülen bir durum değildir! Ev akvaryumlarında bakılan saldırgan türlerdendir. Aşağıdaki resimden de anlaşılacağı gibi yüzgeç ısırıkları ve deri hasarları görülebilir. S. sanchezi genç S. rhombeuslar ile sık sık karıştırılan ufak türlerdir! Çok daha sivri bir kafa-çene yapısına, kırmızı bir göğse ve daha basık bir gövde yapısına sahiptirler. Karın yüzgeçleri daha büyük ve çıkıktır. Kuyruk yüzgeci sıklıkla donuk bir hatla beraber daha koyu renkte bir bazal yapıya sahiptir. Gövde parlak ve yanardöner pullarla kaplıdır ve göğüste başlayan kırmızılık göz altı yanakçıklara kadar devam eder. Göz yuvarlağı kırmızımsıdır ve ince, sarımsı bir banda sahiptir. Benzer renk özelliklerine sahip P. nattereri gibi balıklarla, aynı nehir kollarında (ağlarında) birlikte yakalanmaları nadir karşılaşılan bir durumdur. Ancak bazı büyük akvaryumlarda çok yakın benzerlikler göstermeleri nedeni ile, yanlışlıkla, P. nattereri ile beraber bakıldıkları olur. S. sanchezi ürkek yapısı nedeni ile sıklıkla bitkilerin arasında saklanır. Her zaman bir yüzgeç ısırığı için, sinsi bir şekilde, bir grup P. nattereri yi takip eder ve bu sürünün ziyafetinden bedava bir yüzgeç ısırığı kapmayı başarır. Akvaryumda diğer sera türleri ile benzer ortamlarda akılabilirler. pH 7,8-8,2 ; ısı 78-84 Fahrenheit derece (25,5-28 santigrat derece) ; ve orta seviyede bir filtrasyon gereklidir. Sık bitkili, loş ışıklı ve yeterli yüzme alanına sahip bir akvaryum gereklidir.



Diyet: Karides, ince dilimlenmiş (yağsız ve sinirsiz) yürek eti ve dondurulmuş balık dilimleri gereklidir. Balığın sağlığını olumsuz etkileyecek thiamine inhibitörü içermesi nedeni ile canlı Japon balığı vermekten kaçınmak gerekir.



Kaynak: www.opefe.com

Çeviri: Caner Güven

1 sayfadan 1. sayfa Tüm zamanlar UTC + 2 saat
phpBB ile güçlendirilmiştir