Amonyak Atımı Ve Yanık Kalma

Yetkili: Moderatör


Konuya cevap yaz
 1 sayfadan 1. sayfa [ 8 ileti ]

Yazar Mesaj

Çevrimdışı Mr. Nobody

TPF Özel Üyesi

TPF Özel Üyesi


Kullanıcı avatarı


Kayıt: 10.03.2010 15:11

İleti: 6633

Yaş: 47

Konum: Kahramanmaraş-Türkoğlu 12/07/1976

İletiTarih: 20.01.2011 15:42   İleti başlığı: Amonyak Atımı Ve Yanık Kalma   

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Nette rastladığım başka bir makale. Balıkların neden yanık kaldığını güzel bir dille anlatılmış.

"Makalede amonyağın uzaklaştırma mekanizması ve yanık kalma arasındaki ilişki anlatılacaktır.Mümkün oldukça sade ve anlaşılır anlatmaya çalıştım.Terimlere takılıp kalmanıza çok gerek yok.Zaten onlarla ilgili bilinmesi gereken şeyleri kısa cümlelerle açıklayacağım.

Aminoasitler mide,pankreas ve bağırsak hücreleri tarafından üretilen protein sindirici enzimlerin birlikte etkisi sonucu proteinlerin sindirilmesinden sonra geriye kalırlar ve bağırsak hücrelerinden emilerek kana geçerler.
Aminoasitler protein yapımında kullanıldığı gibi başka aminoasitlere dönüşebilir ya da farklı işlemlerden geçerek enerji elde edilebilir.Makalenin asıl konusu ise bu enerji elde edilmesiyle bağlantılı.

Aminoasitlerden enerji elde edilebilmesi için öncelikle amino grubunun(NH2)aminoasitten ayrılması gerekir.Daha sonra ise geriye kalan karbon iskeletlerinden enerji elde edilir.Ortaya çıkan amonyak kana verilir ve tatlı su balıklarında solungaçtan suya difüze olur.Toklukta aminoasitler trigliseridleri oluşturan yağ asitlerine ve gliserole çevrilir ve yine aminoasitlerden amino grubu ayrılmak zorundadır.Bu durumda kana yine amonyak salımı olur.Amonyağın asıl üretim noktaları bu noktalardır.Açlıkta ise kas hücrelerinin proteinleri yıkılarak kana aminoasit sağlanır.Bu aminoasitler daha sonra vücudun enerji ihtiyacını karşılamak üzere glikoza ve keton cisimlerine dönüştürülürler.

Şimdi kana amonyak salındı.Ordan da difüzyonla suya geçti.Daha sonra bizim yararlı bakterilerimiz bunları nitrata çevirdi.Yanık kalmayı ise nitrat fazlalığı sonucu balığın büyümemesi olarak nitelendiriyoruz.Peki bu nasıl oluyor?Sebepleri nelerdir?Onları irdeleyelim.

Artan nitrat sonucu balığın kanındaki amonyağın suya difüze olması zorlaşır ve kandaki amonyak düzeyi artar.Vücut bundan etkilenmemek için çeşitli savunma mekanizmalarını devreye sokar.Bunlardan birisi de a-ketogulataratı amonyak bağlayıcısı olarak kullanmaktır.Kanda artan amonyağı bağlayarak glutamata dönüştürür ve amonyak düzeyinin korunmasını sağlar.Sonrasında glutamat diğer aminoasitlere amino grubunu transfer eder ve aminoasit sentezi yapılır.Bu durum sürekli olarak vücuttaki protein miktarını artırır ve vücuttaki dengeler bozulmaya başlar.Protein zehirlenmesi dediğimiz olaya adım adım yaklaşılır.Sudaki nitratın yoğun olduğu durumlarda balığa proteince zengin diyet uygulanmamalıdır.Çünkü karaciğerde artan trigliseridler yağlanmaya yol açar ve karaciğerin fonksiyonunu azaltır.Bu da balığı bahsettiğimiz yönde daha da zora sokar.

Bu durumun bir de sudaki oksijen durumuna göre değişimine bakalım.Kanda karbondioksit arttığında ve oksijen azaldığında kanın pHı bir miktar düşer.Düşen bu pH ise vücuttan artı iyonlar uzaklaştırmakla giderilebilir.Bu nedenle kana amonyum verilir ve uzaklaştırılmaya çalışılır.

Gelelim yanık kalma mekanizmasına.Kanda NH3 arttığından dolayı a-ketoglutarat adlı bileşik amonyağı bağlar ve hızla glutamata dönüşür demiştik.Ancak bu reaksiyon şöyle olmaktadır.

a-ketoglutarat+NADPH+H+NH3--->Glutamat+NADP

Makalenin başında da söylediğim gibi bileşiklerin ne olduğunu anlamaya çalışmamızın çok faydası yok.Temel olarak bazı şeyleri anlamaya çalışmak yeterlidir.

O nedenle bu reaksiyonun yaptığı değişikliği basitçe anlatırsak;a-ketglutarat vücutta oksidatif fosforilasyonda(oksijen kullanılarak enerji elde etme yöntemi)kilit ve zorunlu elemanlardan biridir.Bu sebeple a-ketogultaratın azalmasıyla enerji elde edimi ciddi oranda düşer.Bu da balığın yeterli enerjiyi sağlayamadığı için büyüyemediğini gösterir.Elde edilen az enerji ise öncelikle hayatsal faaliyetlerin sürdürülmesi için kullanılmak zorundadır.

Balık bu etkilere maruz kaldıktan sonra su şartlarının iyileştirilmesiyle beraber yapılması gereken şey özellikle C vitamininden zengin diyet uygulamaktır.C vitamini vücudu azotlu bileşiklerin etkisinden kurtarır ve canlının fonksiyonları düzene girer.

Anlatılması gerekenleri basit bir dille anlatmaya çalııştım,sizleri daha fazla sıkmamak adına makaleyi noktalıyorum.

Şimdi fark ettim ki makaleye eklemeyi unutmuşum.Yanık kalmanın sebebi zamanla tiroksin hormonunun azalmasıdır.Yaşa bağlı olarak azalan bu hormon sayesinde balıklar gelişir.Uzun süre gelişmeyen balıkların yaşı geçtiği için daha sonra beslense de çok az gelişir.İşte yanık kalma bundan kaynaklanır.

Makale Yazarı: Onur ŞAHİN"
Okan YEŞİLÖZ-Yaş:40-Kahramanmaraş-Türkoğlu
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı özcan_344

Piranhacı

Piranhacı


Kullanıcı avatarı


Kayıt: 27.07.2010 09:13

İleti: 967

Yaş: 30

Konum: SAMSUN

İletiTarih: 20.01.2011 16:47   İleti başlığı: Re: Amonyak Atımı Ve Yanık Kalma   

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Paylaşım için teşekkürler okan abi çoğu kişinin işine yarar bu bilgiler...
Resim
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı TORK

Üretim Başarısı

Üretim Başarısı


Kullanıcı avatarı


Kayıt: 06.05.2005 16:04

İleti: 5817

Yaş: 40

Konum: İstanbul

İletiTarih: 22.01.2011 19:18   İleti başlığı: Re: Amonyak Atımı Ve Yanık Kalma   

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Yararlı bilgiler harbiden abi,paylaşım için teşekkürler.
.......................Uğur Erdil.....................
Resim
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı Mr. Nobody

TPF Özel Üyesi

TPF Özel Üyesi


Kullanıcı avatarı


Kayıt: 10.03.2010 15:11

İleti: 6633

Yaş: 47

Konum: Kahramanmaraş-Türkoğlu 12/07/1976

İletiTarih: 23.01.2011 00:04   İleti başlığı: Re: Amonyak Atımı Ve Yanık Kalma   

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Birşey değil arkadaşlar, ben okuyunca istifade ettim, sizlerin de istifade edebileceğini düşünerek paylaştım. :chinese:
Okan YEŞİLÖZ-Yaş:40-Kahramanmaraş-Türkoğlu
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı erkan1727

Üretim Başarısı

Üretim Başarısı


Kullanıcı avatarı


Kayıt: 09.07.2009 12:31

İleti: 1447

Yaş: 47

Konum: ADANA

İletiTarih: 23.01.2011 12:11   İleti başlığı: Re: Amonyak Atımı Ve Yanık Kalma   

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Çok yararlı bilgiler paylaşım için teşekkürler Okan. :onay:
[url=http://IMG-20151007-WA0005.jpg
]IMG-20151007-WA0005.jpg
[/url]


ERKAN TAŞKIN - ADANA YAŞ 39
0.532 402 01 77
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı Mr. Nobody

TPF Özel Üyesi

TPF Özel Üyesi


Kullanıcı avatarı


Kayıt: 10.03.2010 15:11

İleti: 6633

Yaş: 47

Konum: Kahramanmaraş-Türkoğlu 12/07/1976

İletiTarih: 23.01.2011 19:53   İleti başlığı: Re: Amonyak Atımı Ve Yanık Kalma   

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

erkan1727 yazdı:
Çok yararlı bilgiler paylaşım için teşekkürler Okan. :onay:

Ben teşekkür ederim Erkan.
Okan YEŞİLÖZ-Yaş:40-Kahramanmaraş-Türkoğlu
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı s.goydemir

Kayıtlı Üye

Kayıtlı Üye


Kullanıcı avatarı


Kayıt: 08.05.2012 10:16

İleti: 169

Yaş: 36

Konum: BURSA/Çarşamba

İletiTarih: 01.10.2012 12:32   İleti başlığı: Re: Amonyak Atımı Ve Yanık Kalma   

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Paylaşım için teşekkürler Abi gerçekten çok önemli bilgiler burdan şunu çıkardım. Düzenli dip çekimi , düzenli beslenme , C vitaminin ciddi önemi olduğunu , stresi en aza indiricek bir ortam koşulları hazırlanması aklıma gelmeyen v.s.
Serhat GÖYDEMİR
150*60*50
Pygocentrus Nattereri / Ad.12
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı Mr. Nobody

TPF Özel Üyesi

TPF Özel Üyesi


Kullanıcı avatarı


Kayıt: 10.03.2010 15:11

İleti: 6633

Yaş: 47

Konum: Kahramanmaraş-Türkoğlu 12/07/1976

İletiTarih: 02.10.2012 06:11   İleti başlığı: Re: Amonyak Atımı Ve Yanık Kalma   

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

s.goydemir yazdı:
Paylaşım için teşekkürler Abi gerçekten çok önemli bilgiler burdan şunu çıkardım. Düzenli dip çekimi , düzenli beslenme , C vitaminin ciddi önemi olduğunu , stresi en aza indiricek bir ortam koşulları hazırlanması aklıma gelmeyen v.s.

Ben teşekkür ederim Serhat, bunlar güzel ve formda balıklara sahip olmak isteyen her hobicinin dikkat etmesi gereken hususlar.
Okan YEŞİLÖZ-Yaş:40-Kahramanmaraş-Türkoğlu
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 
Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Konuya cevap yaz
 1 sayfadan 1. sayfa [ 8 ileti ]



Kimler çevrimiçi
Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 4 misafir

Bu forumda yeni konular açabilirsiniz
Bu forumda konulara cevap yazabilirsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz

  

cron