Piranhalarda Parazitler ve Hastalıklar (OPEFE)

Yetkili: Moderatör


Konuya cevap yaz
 1 sayfadan 1. sayfa [ 15 ileti ]

Yazar Mesaj

Çevrimdışı nameless

TPF Özel Üyesi

TPF Özel Üyesi


Kullanıcı avatarı


Kayıt: 29.08.2006 11:45

İleti: 5652

Yaş: 47

Konum: İstanbul

İletiTarih: 17.12.2007 00:18   İleti başlığı: Piranhalarda Parazitler ve Hastalıklar (OPEFE)   

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Piranhalarda Parazitler ve Hastalıklar

Resim

Genelde kural olarak, insanlara balıklarını ilaçlarla tedaviye tabi tutmalarını önermem. Bunun nedeni, sıradan bir insanın balığın asıl probleminin ne olduğunu bilmemesidir.
Üzerinde asalak barındıran balıkların durumu hastalıklı balıklarla birçok benzerlik gösterir. Balığınızın gerçekten neden rahatsızlandığını tespit edebilmenin tek yolu, profesyonel ve uzmanlaşmış bir veteriner kliniğinden geçer. Neyse ki piranha türlerinin çoğunluğuna az çeşit hastalık bulaşır. Birçoğu ile ilaç tedavisiyle kolayca başa çıkılabilir. Bahsettiğimiz bu problemlerin önüne geçmenin en iyi yolu piranhanızı satın almadan önce onun hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenmektir. Balığınızı satın almadan önce tanımak, size akvaryumunuz için en sağlıklı olanı tespit edip almanızda yardımcı olur. Eğer önceden kurulmuş bir grupa eklenecek bir satın almayı planlıyorsanız, yeni gelenleri yaklaşık 2 –3 hafta karantina altına almalısınız. Bu, balıklarınıza rahatlaması ve sakinleşmesi için zaman tanıyacaktır ve sizin herhangi bir potansiyel sorun veya fiziksel kusuru gözlemlemenizi sağlar. Balığınız karantinadayken siz de, iyi su şartlarını önceden hazırlayarak iyi bakım sağlama pratiği yaparsınız. Kötü su koşulları balığınızın hastalık ya da parazit problemi olduğunu sanmanıza neden olabilir. Bununla bizzat kendi ev akvaryumlarımda karşılaştım. Balık yüzgeçlerden çok zayıf büyüyecek ve bitkin gözükecektir. Su değiştiğinde ve iyi bakıldığında, balık normal olarak kendine gelecek ve formda görünecektir.
Hesaba katılacak diğer şey, piranhalar (Genel olarak Serrasalminae) ve küçük pullu balıklar tıbbi ilaçlar gibi kimyasallara karşı hassastırlar. Akvaristler kullanmak istedikleri tüm tıbbi ilaçların prospektüslerini içerdiği uyarılar için dikkatlice okumalıdırlar. Dylox gibi bazı kimyasalların piranhalar için zararlı olduğu dikkate alınır. Piranha hobimin ilk zamanlarında Malaşit yeşili kullanımına bağlı olarak çok balık kaybettim. Bu ürün düşük ya da tavsiye edilenin yarısı dozda kullanılmalıdır.
Piranha grubunuzdan bir balığınız hasta görünüyorsa ve balıktaki problem bulaşıcı ise, çoğunluğun bu problem ile karşılaşacağı kesin bir yargı olacaktır. Bu durumda tedavi bir an once başlamalıdır. Aksi takdirde, hastalıklı balığı ayırıp, ona tahsis edilecek şekilde karantina tankında tedavi edilmelidir. Karantina tankı, sadece balığın arkasında ya da içinde saklanmasını sağlayacak bir nesne ile dekore edilmeli ve sade olmalıdır. Kısık ışık kullanılmalıdır (kapalı olması önerilir). Filtrasyon, sünger filtre ya da dış filtre ile sağlanabilir. İlaç tedavisi esnasında karbon ya da su düzenleyici kullanmayınız. Karbon sudaki ilacı yok edecektir. Balığın yeterince toparlanmasından tatmin olunca, suda kalan ilacın temizlenmesi için karbon ekleyebilirsiniz.
Eğer balığınız bir ısırıktan ya da bir nesneye çarpmaktan yaralandıysa, şaşırtıcı derecede yeniden oluşum güçleri 'ne sahip olduklarını görürsünüz. Genellikle tedavi etmemek en iyisidir, ancaklar bunlar piranha olduğundan özellikle yara taze ise hasar almış balığı ayırmak isteyebilirsiniz . Eğer kan ve vücut salgıları suya karıştıysa, yaralı balık büyük olasılıkla çoğunluk tarafından yenecektir. Biyolog David M.Schleser, enfeksiyonun önüne geçmek için geniş yelpazeli antibiyotik tedavisi tavsiye etmektedir. Dave’e göre, nitrofuran içeren ve satışı yapılan bir ürün, üreticinin talimatlarına uyarak kullanılabilir. Özellikle nitrofurazon ve furazolidon birleşimine sahip bazı ürünler sonuç vericidir. İlaçlar piranhalar için zehirli olmadıkları gibi en büyük artıları da biyolojik filtrasyonunuzu etkilememeleridir.
Yıllar boyu ve hali hazırda tombul caribe ya da piranhanın nasıl göründüğüne dair konular okudum. Akvaristler sık sık balığın diğer piranhalar tarafından karnından ısırıldığını söylerler. Sıkça yumurtaları açıkta bırakarak, bazen de değil. Bu, insanlara şişman bir piranhanın muhtemelen hamile bir piranha olduğuna inanmalarına neden olmaktadır (piranhalar yumurtlarlar, hamile kalmazlar!). Yukarıdaki resimler şişman bir piranhayı göstermektedir. Hobici büyük olasılıkla dişi olduğuna inanmaktadır. Resimdeki yan duran tıknaz bir erkek caribadır.

Resimdeki hastalıklı cariba, büyük olasılıkla kedibalıklarında ve bütün japon balıklarında bulunabilen Edwardsiella sp ile ya da benzer bir organizma ile enfekte olmuştur. Eğer japon balığı (Carassius sp.) besliyorsanız, beslediğiniz balıklara enfeksiyon bulaşması gibi sorunlarla karşılasmanız olasıdır. Fazla sayıda balık ve kötü su koşulları, istilacının(enfeksiyon) yayılmasına neden olur. Bunlar en iyi ağız yolu ile tedavi edilebilecek gram – negatif problemlerdir. Söz konusu piranhalar olduğunda bu yöntem tahmin edebileceğiniz üzere güvenli değildir. Umarım hobiciler piranhaların canlı balıkla, özellikle japon balığı, diğer küçük balıklar ve yaratıklar ile beslenmeleri hakkında uyarılarımı dikkate alırlar. Dahili (içsel) yaralar organlar üzerinde de aynen görülebilir.
Ev akvaryumu için doğada genel olarak bulunan hastalıklar ve parazitler için sayfayı ziyaret edin.

Edwardsiella çok rastlanılmasada aslında düşünülenden daha yaygındır. Özellikle havuz üretimi balıklarda bulunur. Hastalık insanlara da bulaşabilir.

Septisemi (Kan Zehirlenmesi) -- Bakterinin balığın vücuduna yaralardan ya da midesinden girmeyi başardığı durumlardır. Bakteri, iç organların iflas etmesine, vücut dokusunda, damarlarda tahribat ve tanınabilir belirtilerin meydana gelmesine neden olabilir. Bu, çoğunlukla balığın karnına sıvıların dolmasına bağlı olarak iç kanamayla sonuçlanır. Sonuçta vücutta su toplanması (ödem) meydana gelebilir. Bu tip durumlardaki problem, balığın içerisindeki zararlı bakterinin suya katacağınız antibiyotiklerden korunuyor olmasıdır. Bu problem, bir diğer enfeksiyonun ya da kirli suyun sonucu olabilir. Belirtileri : Kasılmış yüzgeçler, dışa doğru şişmiş gözler, kızarmış karınlar, aşınmış, kızarmış yüzgeçler, iştah azalması ve balığın hareketsiz görünmesi ya da ağırkanlı hareketler sergilemesidir. Tedavi : En iyisi , balığı suyun içine ilave edilen antibiyotik türleri yerine antibiyotik ile beslemektir. Tedavi sürecinde balığı karantinaya almak tavsiye edilir. İlaçlı yemekler ya da antibiyotikler için pet dükkanınıza bakınız. Septisemi bir an önce tedavi edilmezse ölümcüldür!

Aeromonas Hydrophila , hareketli ve gram(-) bir bakteridir.
Resim
Elektron mikroskopu altında çekilmiş Aeromonas Hydrophila

Bu bakteri her zaman sudadır ve serbest yaşar. Fırsatçı bir bakteri olarak tatlı ve acı su balıklarının bir çok türüne bulaşabilir. A. hydrophila enfeksiyonunun eş anlamlıları ‘’hareketli aeromonas septisemi’’, ‘’mikrobik karın bölgesi su toplanması (ödem), ve ‘’bakteriyel kanamalı septisemi’’dir. Bu organizmanın bulaşmasının; balık topluluğunun gereğinden fazla kalabalık olması ve topluluktaki aşırı stresten kaynaklandığı düşünülür. Bu bakteri kanamalı septisemi (kanla taşınan bakteri) ile birleşiktir. Hastalığın klinik ve histolojikal (hayvan ve bitki dokularının mikroskobik yapısını inceleyen çalışma) bulguları, A. salmonicida ile benzerdir. Kanamalı septisemi için detaylı bilgi ve önleme yöntemlerine linkten ulaşabilirsiniz.



Edwardsiella sp. hareketli, gram (-) ve gaz üreten bakteridir. Edwardsiella tarda and Edwardsiella ictaluri olarak adlandırılan iki bakteri türünden oluşur. Edwardsiella tarda; özellikle kedi balıklarındaki (catfish) balık kangreninden veya “kedi balığı çürüme hastalığı”’ndan sorumludur.
Resim
Elektron mikroskopu ile çekilmiş Edwardsiella ictaluri

Edwardsiella ictaluri ise kedibalıklarındaki içorgan septisemisi ile özdeşleştirilmiştir. Bu bakteri ağırlıklı olarak, kanal kedibalığna etki eder, ancak bakteri enfeksiyonu japon balıklarında ve büyük ağızlı levreklerde de gözlemlenebilir. Edwardsiella sp. Asya’daki eel (yılanbalığı) kültürüne de ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Edwardsiella tarda yüzünden oluşan yaralar küçük deri ülserleri ve deri ve kaslarda kanamayı içerir.

Hobiciler herzaman balıklarını yada suyu ellemeden once ve sonra ellerini yıkamalıdır diye uyarılır. Parazitli veya hastalıklı balıkları tutmak insanlara enfeksiyon bulaşmasında etkendir.


Aeromonas Hydrophila enfeksiyonuna uğramış iki kol:

Resim
Resim


www.piranha.fury.com adresinde derlenmiş olarak bulunan ve geniş bir tedavi yelpazesinde kullanılan ilaçlar burada listelenmiştir. Sadece piranha için güvenli olan ürünlerin listesini belirterek mevcut listede değişiklik yaptım.

KURAL OLARAK HERZAMAN,SATIN ALMADAN ÖNCE YA DA İLAÇLARI AKVARYUMUNUZA UYGULAMADAN ÖNCE PROSPEKTÜSÜ OKUYUNUZ.

MALAŞİT YEŞİLİ İÇEREN ÜRÜNLERİ KULLANMAYINIZ.
Bu maddenin tetraları ve pulsuz balıkları öldürdüğüne dair yeterli uyarılar bulunmaktadır. Bu nedenle kullanmak isteyen herkesi ikaz ederim.

Akvaryum Tuzu; Tuz çok amaçlı kullanılabilir : Genel tonik ve stres düşürücü İlaçların verimliliğini arttırmak ve nitritin zararlı etkilerini azaltmak için kullanılır.
Tuz beyaz benek ve mantar tedavisinde faydalı ve önleyicidir.


Coppersafe; Sülfat bakır tedavisi beyaz benek, fluke, solungaç kurtları, protozoa ve harici paraztler için tavsiye edilir.


Resim
Maracide; Maracide özellikle beyaz benek ve ilgili parazitsel hastalıklarda çok etkilidir.

Resim

Melafix -- balıkların sağlığının arttırılmasında kullanılan %1 CAS Melaleuca (Çay ağacı Yağı) patentli karışımıdır.
Bu ürün bir çok dış sebepten dolayı kullanılır:

Antibakteriyel ilaç.
Hızla zarar görmüş yüzgeçleri onarır.
Açık yaraları ve ülserleri iyileştirir.
Ağız mantarını durdurur.
Yüzgeç ve kuyruk erimesini tedavi eder.

Filtrelerinizdeki biyolojik ekipmanlarınızı ve Ph’ınızı etkilemez.

Pimafix; Pimenta racemosa(Batı Hindistan Koyu) yağından yapılan, tamamen doğal bitkisel antibakteriyel ilaç.

Mantar enfeksiyonlarını tedavi eder.
Hem dahili hem harici bakteriyel enfeksiyonları tedavi eder.
Aşırı durumlarda, tesiri arttırmak için MelaFix ile birleşimi iyi sonuç verir.
Hastalığa neden olan organizmaların karşı koyan hareketlerinin yayılmasını ortadan kaldırır.
Hem tatlısu hem tuzlusu balıkları için kullanılabilir.

Ph üzerinde etkisi yoktur.
Akvaryum bitkilerine zararsızdır.
Suyun rengini bozmaz.

Potasyum permanganat;
Potasyum permanganat, KmnO4, akvaryumdaki her organic madde ile etkileşime giren kimyasan oksitleyici bir ajandır. Balık bitleri, harici bakteri ve mantar enfeksiyonları gibi genel balık patojenlerini iyileştirir.


Resim
Prazipro -- tatlısu ve tuzlusu akvaryumlarında istenmeyen parazitleri kontrol eder.

Yaralarda ve iç organlarda oluşan bütün kurtları ve kurtçukları tedavi eder.
Koruyucu olarak kullanılabilir.
Güvenli ve etkilidir ; biyolojik filtrasyonu olumsuz etkilemeyecektir.

Genel akvaryum balık ve bitkileri için zehirli değildir.

Resim
Tetracycline -- gram (+) ve bazı gram (-) bakteriyel enfeksiyoların tedavisinde kullanılan geniş spektrumlu antibiyotik.

Yüzgeç ve kuyruk çürümesi enfeksiyonları, iltihaplanmış solungaçları, ağız ve vücuttaki açık ülserleri, ödem (su toplanması) ve mantar hastalıklarını tedavide kullanılır.
Aeromonias, Pseudomonas Genera ve Mysobacterial gruba ait bazı genel bakteri hastalıkları kontrolünde yararlıdır.


Kaynak: www.opefe.com
Çeviri: Eser Onur Mar ve Barış Uzmay
Barış UZMAY

P. Piraya (1)

Resim
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı aykut_oruc

TPF Özel Üyesi

TPF Özel Üyesi


Kullanıcı avatarı


Kayıt: 09.06.2007 08:16

İleti: 11619

Yaş: 43

Konum: İSTANBUL 1980

İletiTarih: 17.12.2007 08:22   İleti başlığı:    

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

İnsanların sudan, ya da balıktan elleyerek enfeksiyon kapabileceğini şimdi öğrendim. :| Teşekkürler Barış emeğin için.
----------Aykut Oruç DURMUŞOĞLU----------
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı DeJaVu

TPF Tecrübeli Üyesi

TPF Tecrübeli Üyesi


Kullanıcı avatarı


Kayıt: 14.10.2006 07:40

İleti: 9827

Yaş: 46

Konum: İzmir

İletiTarih: 17.12.2007 08:43   İleti başlığı:    

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Ellerinize sağlık çok yararlı bir çeviri olmuş..
Burak Söylemez
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı яєѕυℓ çαℓışкαη

Administrator

Administrator


Kullanıcı avatarı


Kayıt: 06.05.2005 14:24

İleti: 16144

Yaş: 43

Konum: İnönü/İST

İletiTarih: 17.12.2007 09:39   İleti başlığı:    

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Portalımıza eklenecek çok yararlı bir konuydu Eser ve Barış abiye emekleri için çok teşekkür ederim.Gün içerisinde bu başlığı portala ekleyeceğim.

Teşekkürler.
Resim
S. Manueli (40 cm)
Üretim Başarısı
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı Dr.CaPa BuRRo

TPF Özel Üyesi

TPF Özel Üyesi


Kullanıcı avatarı


Kayıt: 07.02.2007 22:46

İleti: 16982

Yaş: 40

Konum: B.Düzü/İST

İletiTarih: 17.12.2007 12:31   İleti başlığı:    

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Teşekkürler Barış abi ve Eser.

Çok bilgilendirici olmuş.
SERKAN ORBAY AKBAYIR

Serrasalmus Manueli (METİN OKTAY)
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı bboykaan

Katılımcı Piranhacı

Katılımcı Piranhacı


Kullanıcı avatarı


Kayıt: 29.01.2007 17:53

İleti: 1176

Yaş: 34

Konum: İstanbul

İletiTarih: 17.12.2007 14:43   İleti başlığı:    

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Eline sağlık,Barış abi.Çok faydalı bir çalışma olmuş.
Kaan Ulusoy
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

..:EpHiMeThEuS:..

TPF Üyesi

TPF Üyesi


İletiTarih: 17.12.2007 16:20   İleti başlığı:    

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Ellerine sağlık Barış Abi. Gayet faydalı bir başlık oldu. Gelişen internet ticareti sayesinde bu ilaçları bulmak çok da güç değil nasıl olsa artık...
Sayfa başı

Çevrimdışı nameless

TPF Özel Üyesi

TPF Özel Üyesi


Kullanıcı avatarı


Kayıt: 29.08.2006 11:45

İleti: 5652

Yaş: 47

Konum: İstanbul

İletiTarih: 17.12.2007 22:39   İleti başlığı:    

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Rica ederim arkadaşlar. Çevirinin büyük bölümü Eser'e ait.

Bu arada ilgili ürünlerin çoğunu aşağıdaki adresten bulabilirsiniz. Ben daha önce bu siteden alışveriş yaptım. Ancak, ilaç konusunda gümrükte problem çıkar mı bilemiyorum. En kısa sürede de Melafix ve Pimafix almayı düşünüyorum. Fury'de de bu ilaçların ismi çok sık geçiyor. Ve çoğu ciddi hastalıkta balığın iyileşip tekrar eski haline gelmesinde ilgili ilaçlar sıklıkla refere ediliyor.

http://www.aquatics-online.co.uk
Barış UZMAY

P. Piraya (1)

Resim
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı яєѕυℓ çαℓışкαη

Administrator

Administrator


Kullanıcı avatarı


Kayıt: 06.05.2005 14:24

İleti: 16144

Yaş: 43

Konum: İnönü/İST

İletiTarih: 18.12.2007 00:18   İleti başlığı:    

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Eser seninde eline sağlık dostum çok faydalı oldu bu çeviriniz tekrar teşekkürler.

Bu gün çok yoğundum portala atamadım ama yarın kesin atacağım.
Resim
S. Manueli (40 cm)
Üretim Başarısı
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı İHTİYAR PİRANHACI

TPF Özel Üyesi

TPF Özel Üyesi


Kullanıcı avatarı


Kayıt: 29.01.2007 21:57

İleti: 10252

Yaş: 79

Konum: Balgat -ANKARA ( S.M.Mali Müşavir )

İletiTarih: 18.12.2007 12:19   İleti başlığı:    

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Çok güzel bilgiler gerçekten. Resimlerde konunun net anlaşılması açısından gayet iyi. Emeği geçen arkadaşlara teşekkür ediyoruz.
Emek verilmiş bir akvaryumun kötüsü olmaz, sadece eksiği ya da fazlası olur (İhtiyar)
An aquarium that is worked on correctly will not be bad, there will be more than expected(old)
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı ozyurt73

Piranhacı

Piranhacı


Kayıt: 06.03.2006 14:05

İleti: 555

Yaş: 51

Konum: İSTANBUL

İletiTarih: 18.12.2007 19:54   İleti başlığı:    

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Ellerinize sağlık.Balıgı geçtim bizler için bile önemli. :wink:
Hakan Özyurt. Çengelköy 140*50*50 Atmanf-4 & f-3 & MoZoo-1200.Atman-100w & Aq-200w ısıtıcı.Atman60w & 30w power.Osram 18w. 10 natteri. Yaş 34
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı muscle2

TPF Tecrübeli Üyesi

TPF Tecrübeli Üyesi


Kayıt: 05.02.2006 20:51

İleti: 2696

Yaş: 62

Konum: İstanbul

İletiTarih: 18.12.2007 21:40   İleti başlığı:    

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

İhtiyac halinde başvurulacak güzel bir kaynak olmuş.Teşekkürler..
Resim
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı fahribas

Piranhacı

Piranhacı


Kayıt: 15.01.2008 21:51

İleti: 696

Yaş: 39

Konum: kartal/ISTANBUL

İletiTarih: 01.04.2008 23:28   İleti başlığı:    

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Barış abi ellerine sağlık ben daha yeni görüyorum bu başlığı ve inanılmaz işime yarayacağının farkındayım,tekrar ellerine sağlık.
Saygılarımla...
Fahri Bas
M.S.1984
Resim
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı RedEyes

Katılımcı Piranhacı

Katılımcı Piranhacı


Kayıt: 15.01.2008 21:13

İleti: 1908

Yaş: 31

Konum: İstanbul

İletiTarih: 02.04.2008 07:09   İleti başlığı:    

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Barış ve Eser abi ellerinize sağlık çok faydalı bir başlık olmuş.
OKAN
YILMAZ
Yaş : 17
2 Nattereri 13-14Cm.
9 Nattereri 17-20 Cm.
Resim
Resim
Resim
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı nameless

TPF Özel Üyesi

TPF Özel Üyesi


Kullanıcı avatarı


Kayıt: 29.08.2006 11:45

İleti: 5652

Yaş: 47

Konum: İstanbul

İletiTarih: 02.04.2008 17:52   İleti başlığı:    

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Rica ederim arkadaşlar.
Barış UZMAY

P. Piraya (1)

Resim
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 
Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Konuya cevap yaz
 1 sayfadan 1. sayfa [ 15 ileti ]



Kimler çevrimiçi
Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

Bu forumda yeni konular açabilirsiniz
Bu forumda konulara cevap yazabilirsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz

  

cron