Makro Çekim Tekniği

Yetkili: Moderatör


Konuya cevap yaz
 1 sayfadan 1. sayfa [ 4 ileti ]

Yazar Mesaj

Çevrimdışı Cem DOĞAÇ

Katılımcı Piranhacı

Katılımcı Piranhacı


Kayıt: 24.09.2009 14:30

İleti: 1756

Yaş: 42

Konum: Sakarya

İletiTarih: 27.05.2010 09:41   İleti başlığı: Makro Çekim Tekniği   

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

MAKRO (Yakın Plan - Close up)
Yakın çekimler, bir başka deyişle close-up ya da makro çekimler konulara çok yakın olarak yapılan çekimlerdir. SLR makinelerin objektifleri konuya ancak 40 – 50 cm yakınlaşabilirler. Bu bazı çekimler için yeterli olmayabilir. Bu tür çekimlerde en başarılı sonuçlar makro objektifler ile alınır. Bunlar konuya ancak birkaç cm yaklaşma olanağı verir.
Makro çekimlerde kullanılacak malzeme konuya ne kadar yaklaşmak istediğimizle orantılıdır. Elimizde 70 – 200 mm’lik bir zoom ve fazladan bir de makro ayarı bulunuyorsa bu bazı yakın çekimler için yeterli olabilir. Konuya birkaç santimetreye kadar yaklaşma olanağı veren tele-makro objektifler de vardır. Ancak bu objektiflerin dezavantajı yüksek fiyatlı olmalarıdır. Makro çekim yapmanın ucuz yolu ise “close-up” filtre kullanmaktır. +1, +2, +4 ya da +10 gibi değişik güçlerde olan bu mercekler oldukça ucuzdur. (en iyi sonuç +4 ile alınır) Objektifin önüne takılarak kullanılan merceklerden başarılı sonuçlar alınabilir.
Makro çekim için kullanılan yardımcı araçlar ise tüp ve körüklerdir. Konuyu 1 / 1 ‘den daha çok büyütmek için objektif ile makine arasına yerleştirilen tüpler kullanılabilir. Eğer konuyu daha fazla büyütmek istiyorsak körükle çalışmamız gerekir. Kullanılan bu araçlar objektifin odak uzaklığını yani ışığın yolunu uzatarak daha yakın çekimler yapılmasına olanak verir.
Makro çekimlerde en iyi aydınlatma gün ışığıdır. Ancak direkt aydınlatma sert gölgeler ve parlamalar gibi sorunlar ortaya çıkarabilir. Böyle durumlarda beyaz kartondan reflektör kullanmanın belirli avantajları vardır. Diğer yöntem flaş kullanımıdır. Konuyla lens arasındaki mesafe çok kısa olacağı ve flaş çok parlayacağı için karanlık gölgeler oluşur. Bunu önlemenin yolu konun her tarafını eşit şekilde aydınlatıp, gölgelere yol açmayacak ring (dairesel) flaş kullanmaktır. Flaşla yapılan yakın çekimlerde diyafram kısık tutulmalıdır.
Makro çekimlerde konuya olan yakınlık ve uzun süre kontrol netlemeyi zorlaştıracaktır. Bir – iki milimetrelik bir hata fotografın flu çıkmasına neden olur. Konuya çok yakın olunduğu için alan derinliği çok sınırlıdır. Bu nedenle mümkün olan en kısık diyafram değeri kullanılmalıdır. Netlemenin doğru yapılması ve özellikle uzun süreli pozlarda sallanmanın engellenmesi için tripod kullanmak gereklidir. Özellikle kısık diyafram kullanıldığında uzayacak olan poz süresi kesinlikle tripod gerektirir. Makro çekimde kullanılacak düşük hızlı filmler genellikle yüksek hızlılardan daha net ve daha canlı renkli fotograflar verir.
Konunun arka planının karmaşık olmaması gerekir. Bunun için konunun arkasına siyah ya da renkli bir karton konulabilir. Arka planda dikkat dağıtıcı parlak lekelerden kaçınılmalıdır. Çok diyafram kullanılması ve arkanın tamamen flu olması da arka plan karmaşasını ortadan kaldırır.
Cem DOĞAÇ / Sakarya
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı togelya

TPF Tecrübeli Üyesi

TPF Tecrübeli Üyesi


Kullanıcı avatarı


Kayıt: 25.08.2008 15:33

İleti: 4918

Yaş: 34

Konum: İst/Güngören

İletiTarih: 27.05.2010 23:26   İleti başlığı:    

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Cem abi close-up lensler bizim balıklarda fazla işe yaramaya bilir daha çok küçük canlıları (karides yavruları gibi) çekmekiçin kullanılıyor ve görütüyü kenarlara doğru bulanıklaştırıyor sadece merkezde bir netlik sağlayabiliyorsun bir kaç çekimim var bu lenslerle bu başlık altında paylaşırım.
..::Tolga Erener::..
İstanbul/Güngören Yaş:21

Resim
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı izzetdag

Kayıtlı Üye

Kayıtlı Üye


Kullanıcı avatarı


Kayıt: 21.06.2009 18:21

İleti: 364

Yaş: 30

Konum: istanbul-

İletiTarih: 28.05.2010 23:57   İleti başlığı:    

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Paylaşım için teşekkürler...
İzzet Dağ
Avcılar-İstanbul
Amazon King Kong x1
P.natteri x2
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı alper64

Kayıtlı Üye

Kayıtlı Üye


Kayıt: 25.06.2008 19:26

İleti: 53

Yaş: 28

Konum: Uşak

İletiTarih: 29.11.2010 17:10   İleti başlığı: Re: Makro Çekim Tekniği   

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

paylaşım için teşekkürler :)
alper akdeveci
natteri x2
Resim
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 
Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Konuya cevap yaz
 1 sayfadan 1. sayfa [ 4 ileti ]



Kimler çevrimiçi
Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 18 misafir

Bu forumda yeni konular açabilirsiniz
Bu forumda konulara cevap yazabilirsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz

  

cron