Net Fotoğraflar İçin İp Uçları

Yetkili: Moderatör


Konuya cevap yaz
 1 sayfadan 1. sayfa [ 2 ileti ]

Yazar Mesaj

Çevrimdışı MirsaT_BehçeT

TPF Özel Üyesi

TPF Özel Üyesi


Kullanıcı avatarı


Kayıt: 31.07.2005 11:01

İleti: 8005

Yaş: 49

Konum: Pendik İstanbuL

İletiTarih: 24.06.2010 10:17   İleti başlığı: Net Fotoğraflar İçin İp Uçları   

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Net Fotoğraflar İçin İp Uçları
Yeni başlayanlar ve amatör fotoğrafçıların sorunu olan net fotoğraf çekimi ile ilgili bir iki noktayı maddeler halinde sıralamak istiyorum. Aslında okuduğum farklı yazılarından özetleme yapacağım ve bir ikide kişisel tecrübe.Umarım faydalı olur.

1- Mutlaka sağlam kaliteli bir tripod veya monopod ile çekim yapın.

2-Deklanşör tetiği kullanın. (Kablo veya uzaktan kumandalı) Yoksa zamanlayıcı kullanmayı deneyin. (Üçayak ile) Zamanlayıcıda beklemek canınızı sıkıyorsa bazı modellerde 2-20sn. Arası gibi seçenek mevcut.

3- Makinenizde varsa Mirror lock-up özelliğini devreye sokun ve çekim sırasında ayna vibrasyonunu engelleyin.(tripod ile)

4- Eğer varsa makinenizde titreşim önleyici sistemi devreye sokun. (Tripod ile çekimde devreden çıkarın)

5- Net alan derinliği, hiperfokal mesafe gibi kavramları öğrenin, kullandığnız objektifin bu konuda özelliklerini araştırıp en keskin neticeleri verebildiği aralığı bir yere not edin ve yanınızda taşıyın.
Bu bilgiler webde kısa bir araştırma ile bulunabilir.

6- Özel dizayn objektifleri kullanım amacına uygun yerlerde kullanın. Yani makro çekimde makro objektif gibi, veya geniş açı için sabit odaklı bir geniş açı lensi vb. Bilinmesi gereken şuki, sabit odaklı lenslerin keskinliğini zoom lensler veremiyorlar. Dahada önemlisi sabit odaklı bir lensin her f durağındaki performansı zoom lenslere göre daha iyidir. Yine zoom objektifler çalışabileceği her odak mesafesinde aynı keskinliği veremiyorlar. Mutlaka en iyi oldukları bir aralık var bu aralığıda ilgili sitelerden not edip akılda tutulması lazım.

7-Mümkünse en düşük ISO ayarı ile çekim yapın. Yeni makineler ve yazılımlar şimdilerde 800 ISO larda bile işi kurtarıyor görünsede eğer yanınızda tripod varsa siz en küçük ISO ile kurun üç ayağınızı ve çekin.

8- Çekimden sonra hemen hızlı büyük düğmesi ile karenize göz atın ve olmadıysa baştan çekin. Kısaca bu 10 saniyelik işlemi atlarsanız sonra üzülürsünüz.

9- Çok sevdiğim ve tavsiye bir yöntem ise, ard arda çekim modu. Fotoğrafın netliğinden şüpheliyseniz sürekli çekim moduna alın ve basın deklanşöre. İnanın pişman olmayacaksınız. “ya tutarsa” misali bir tanesi mutlaka süper net oluyor. Aslında hafıza kartınız yeterliyse ben her zaman bu modda çekim yapın ve şüpheli her durumda aynı kareden 3-4 tane alın diyorum.
10- Son önerimde şu, bildiğiniz gibi yeni bazı digital SLR lere ön izleme özelliği eklendi. Tabiki kişisel düşüncemdir bu tam bir pazarlama taktiği. Fakat yeni başlayanlar içinde kötü bir tuzak.
Hepimiz bu işe ilk adım attığımızda bize önce makine nasıl tutulur öğretildi hatırlarsınız. Yani kollar göğüse yapışacak işte sağ el şurda sol el burada olacak falan filan. Bu pozisyon klasik vizörden(bakaç) bakma pozisyonudur. Sonra şu minicik arkasında Lcd ekranı olan digital oyuncaklar çıktı ve bir çoğumuz bu bu eski bakışı terk edip kollar açık ve gergin uzaktan bu minik ekranlara bakarak fotoğraf çektik. (hala çekiyoruz) O minik makinelerin optik ve mekanik dizaynı el verdiği için çoğu zaman çekilen kareyi kurtarabiliyorduk. Fakat şimdi 1Kg. lık bir makineyi aynı pozisyonda kullanmaya çalışanlar var ve tabi sonuçlar çok iç açıcı olmuyor. Çekim öncesi bir göz atmak için ok. Fakat aman deklanşöre basarken siz siz olun klasik pozsizyonunuzu alın vizöre gözünüzü dayayın.

Alıntı Netfotograf a teşekkürler.
MirsaT BehçeT

Pendik İstanbuL

Axis Gayrimenkul de Gayrimenkul Danışmanı




Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı baran67_

TPF Üyesi

TPF Üyesi


Kullanıcı avatarı


Kayıt: 06.07.2009 08:08

İleti: 1290

Yaş: 41

Konum: ZONGULDAK

İletiTarih: 24.06.2010 10:24   İleti başlığı:    

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Sanada teşekkürler abi. Eline sağlık.
Soner TAPIKARA
1982
Merkez / Zonguldak
Resim
Serrasalmus Rhombeus x1
Pygocentrus Nattereri x5
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 
Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Konuya cevap yaz
 1 sayfadan 1. sayfa [ 2 ileti ]



Kimler çevrimiçi
Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 10 misafir

Bu forumda yeni konular açabilirsiniz
Bu forumda konulara cevap yazabilirsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz

  

cron