Tüm zamanlar UTC + 2 saat
Su Değişimi Hakkında
Yetkili: Moderatör
| Yazar | Mesaj |
|---|---|
|
TPF Özel Üyesi
Kayıt: 31.05.2011 15:29 İleti: 6225 Yaş: 42 Konum: İstanbuL |
|
|
poison44 yazdı:
piranya yazdı:
Hiçbir zaman dip çekimi yapmadım yapmamda, sadece su sıcaklığına bağlı azalan su oranında akvaryuma su takviyesi yaparım. Balıklarım her zaman sağlıklı, hareketli ve renkleri harika akvaryumlarınıza doğru kum, teçhizat aksesuar oluşturamamışsanız piranha besleyenler hayatı boyunca dip çeker durur.
Şu doğru kum ve teçhizat'ı gerçekten çok merak ettim,tankınızı ve pirhanalarınızı bizimle paylaşırsanız çok sevinirim. ![]() |
|
![]() AnıL YüceL Pygocentrus Piraya |
|
| Sayfa başı |
|
|
TPF Özel Üyesi
Kayıt: 21.03.2007 14:29 İleti: 2932 Yaş: 39 Konum: Bodrum |
|
|
piranya yazdı:
Hiçbir zaman dip çekimi yapmadım yapmamda, sadece su sıcaklığına bağlı azalan su oranında akvaryuma su takviyesi yaparım. Balıklarım her zaman sağlıklı, hareketli ve renkleri harika akvaryumlarınıza doğru kum, teçhizat aksesuar oluşturamamışsanız piranha besleyenler hayatı boyunca dip çeker durur.
Sizin teçhizatı kumu söyleyinde bizde bilelim o zaman piranhacılar olarak! |
|
|
|
| Sayfa başı |
|
|
Kayıtlı Üye
|
|
Ben şuana kadar hiç dinlendirilmiş su kullanmadım ve kayıp yaşamadım. Ama bu birazda bulunduğunuz şehirin suyuyla alakalı. Suyun sıcaklığı konusunda da balıkları haşlamicak şekilde sıcak su koyuyorum çektiğim %30 luk kısma ve tankta pek bi ısı değişimi olmuyor eski haline göre. Dip çekimi kesinlikle yapmamız gerekiyor sistem ve kum ne olursa olsun bu böyle. Sonuçta piranha besliyoruz genelimiz et ağırlıklı besleme yapıyor ve oldukça kirleniyor su. Techizatın çok iyi olması suyun berraklığıyla ve kokusuz olmasıyla ilgilidir ama kütük altına giren pislikler, kumun arasında kalanlar dip çekimsiz halledilmiyor.
|
|
|
Mert BABUR 100x50x60 > 10x Pygo. Natt. 100x35x40 > 1x Serrasalmus Eigenmanni |
|
| Sayfa başı |
|
|
Kayıtlı Üye
Kayıt: 25.01.2012 16:22 İleti: 13 Yaş: 44 Konum: İstanbul |
|
|
2 çeşit kum kullanıyorum %60 kuvars kum %40 ince lav kırığı akvaryum 160*60*60 boyutlarında 14 adet 18 cm boylarında nat var. böyle büyük bir akvaryum için sadece 1 adet jebo 825 dış motor kullanıyorum. Dış motorun su çıkış borusunun ucuna eheim 12mm difüzör taktım ve hortumu suyun 2 parmak aşağıda kalacak şekilde sabitledim. Superaquatic 12000 dalga motorunu akvaryumun tabanına yakın olacak şekilde sabitleyip, haftada bir kez 4 saat çalıştırınca dip temizliği ve şu değişimi yapmak tarihe karışıyor.
|
|
|
Özkan EMİR İstanbul (12xCariba) |
|
| Sayfa başı |
|
|
TPF Özel Üyesi
Kayıt: 10.03.2010 15:11 İleti: 6633 Yaş: 49 Konum: Kahramanmaraş-Türkoğlu 12/07/1976 |
|
|
Mehmet SOVUK yazdı:
Arkadaslar hazir bu konu acilmisken, Gokhan da musaade ederse benim bi sorum olacak. Su degisimlerini nasil yapiyorsunuz, yani dinlenmis su mu kullaniyorsunuz ya da cesmeden direk mi dolduruyorsunuz?
Daha once bu konu farkli bi baslik altinda tartisildi fakat bi sonuca varamamisti. Biliyosunuz daha once ben su degisimi esnasinda 6 baligimi kaybetmistim. O zaman suyun bir kismini balkonda dinlendiemistim ve o esnada apartmanda ilaclama yapilmisti, cafer bey bu konuda ilac ucucu oldugu icin bi zarari olmaz demisti. Neyse, o su yetmedigi icin suyun bir kismini da cesmeden doldurmustum ve 2-3 saat sonra baliklar oldu. Bu konudaki tecrubelerinizi de paylasirsaniz sevinirim. Gokhan haftalik su degisimlerini atlatma, baliklari da sudan cikarmana gerek yok bu onlari daha cok strese sokar. Mehmet ben uzun süre tanka kovalarda sadece ısısını tank ısınına eşitleyerek tanka direkt dinlendirmeden çeşme suyu doldurdum ama şuan su düzenleyici kullanarak su değişimi yapıyorum. piranya yazdı:
2 çeşit kum kullanıyorum %60 kuvars kum %40 ince lav kırığı akvaryum 160*60*60 boyutlarında 14 adet 18 cm boylarında nat var. böyle büyük bir akvaryum için sadece 1 adet jebo 825 dış motor kullanıyorum. Dış motorun su çıkış borusunun ucuna eheim 12mm difüzör taktım ve hortumu suyun 2 parmak aşağıda kalacak şekilde sabitledim. Superaquatic 12000 dalga motorunu akvaryumun tabanına yakın olacak şekilde sabitleyip, haftada bir kez 4 saat çalıştırınca dip temizliği ve şu değişimi yapmak tarihe karışıyor.
Sudaki nitrat miktarını hiç ölçtünüz mü?Eğer tankınızda yeteri kadar denitrifikasyon bakterileri oluşmadıysa veya yeterli derecede bitki yoksa su değişim yapmazsanız nitrat miktarının çok yüksek olmasını engelleyemezsiniz, dip çekimi yapmamak olabilir ama nitrifikasyon sonucu açığa çıkan nitratı bir şekilde tanktan çıkarmanız gerekecek bunun için en azından nitratı zararsız hale getirecek kadar su değişimi gerekir veya dediğim gibi ya bitki ya da oluşması çok uzun zaman alan ve oksijensiz ortama ihtiyaç duyan denitrifikasyon bakterilerine ihtiyacınız olacaktır. |
|
|
Okan YEŞİLÖZ-Yaş:40-Kahramanmaraş-Türkoğlu |
|
| Sayfa başı |
|
|
Kayıtlı Üye
Kayıt: 25.01.2012 16:22 İleti: 13 Yaş: 44 Konum: İstanbul |
|
|
Hiç nitrat ölçümü yapmadım yaklaşık 1 yıldıır akvaryumun suyunu değiştirmedim sadece su azalması olunca ilave yaptım. Dış motorda sadece zeolit ve elyaf kullanıyorum. Zeolit özellikle nitrit,nitrat ve koku alma konusunda başarılı olduğu için şu ana kadar hiç sorun yaşamadım.
|
|
|
Özkan EMİR İstanbul (12xCariba) |
|
| Sayfa başı |
|
|
TPF Özel Üyesi
Kayıt: 10.03.2010 15:11 İleti: 6633 Yaş: 49 Konum: Kahramanmaraş-Türkoğlu 12/07/1976 |
|
|
piranya yazdı:
Hiç nitrat ölçümü yapmadım yaklaşık 1 yıldıır akvaryumun suyunu değiştirmedim sadece su azalması olunca ilave yaptım. Dış motorda sadece zeolit ve elyaf kullanıyorum. Zeolit özellikle nitrit,nitrat ve koku alma konusunda başarılı olduğu için şu ana kadar hiç sorun yaşamadım.
Biyolojik döngü oturmuş bir tankta nitrit sorunu olmaz ama nitrat için aynı şeyi söylemek mümkün değil, zeolitin bizim gibi piranha besleyenlerin tanklarında oluşacak nitrata çözüm olduğunu düşünmüyorum, nitrat; nitrit ve amonyak kadar tehlikeli bir madde olmadığı için çok çok aşırı olmadığı sürece balıklar için öldürücü olmayabilir ama balıkların gelişimini olumsuz olarak etkileyeceğini söyleyebiliriz. Şahsen ben 2 aydır kontrollü olarak dip çekimi yapmadan, sadece su değişimleri ile tankı idame etmeye çalışıyorum, yalnız balık yükünün fazlalığı sebebiyle oluşan nitrat yeni yeni biraz azalmaya başladı, nitrat azalışının sebebini tam olarak bilmiyorum, ya birkaç hafta önce eklediğim az miktardaki su mercimeği ya birkaç gün önce eklediğim su sümbülü ya da dışfilterdeki siporax ve matrixin gözeneklerinde oluşan denitrifikasyon bakterileri.Bir tank dip çekimi yapmadan idame ettirilebilir ama balık yükü fazla ise oluşan nitratın tanktan bir şekilde atılması lazım.Bu arada okuduğum yazılarda balıkların beslenmesi sonucunda ortaya çıkarttıkları amonyağın çok büyük bir kısmını solungaçları ile suya verdikleri çok az bir kısmının ise dışkı ile attıkları yazıyordu. Bu sebeple dışkıları ana amonyak kaynağı olarak görmezsek balık dışkıları için dip çekimi yapmanın bir manası olmuyor gibi düşünülebilir tabi dipte kalan yem artıkları direkt olarak nitrat kaynağı olacağı için artık bırakmamaya özen göstermeliyiz.Bu konulara girmek için aslında acele ettim, yaklaşık 1 yıllık bir süreç sonunda bu konulara girmeyi düşünüyordum ama madem konu açıldı düşüncelerimi paylaşmak istedim. |
|
|
|
| Sayfa başı |
|
|
TPF Özel Üyesi
Kayıt: 09.06.2007 08:16 İleti: 11619 Yaş: 45 Konum: İSTANBUL 1980 |
|
|
piranya yazdı:
Bu şekilde bu tankda bu balıkları ne kadar zamandır bakıyorsunuz? Balıklarınıza hangi aralıklarda ne yediriyorsunuz? Balıklarınızın ve tankınızın resimlerini görmemiz mümkünmüdür? |
|
|
----------Aykut Oruç DURMUŞOĞLU---------- |
|
| Sayfa başı |
|
|
TPF Özel Üyesi
Kayıt: 08.09.2011 10:52 İleti: 6026 Yaş: 48 Konum: İstanbul 20/07/1977 |
|
|
Okan senin bunu yazmani bekliyordum, bu konuda arastirma yapiyordun zaten. Yani dipten cekim yapilmasa bile su degisimi muhakkak yapilmali bencede. Ben de 150 litrelik bi bidon almistim, icine de 3000 litre basacak bir kafa motoru koydum. Tank balkon penceresine yakin oldugu icin ilk once dip cekim aparatiyla cektigim suyu balkona veriyorum ve pis su bakondaki su giderinden kanalizasyona gidiyor. Daha sonra, bidondaki dinlenmis suyu, kafa motoru ve hortumla tanka basiyorum. Bu bidon gormussunuzdur belki mavi kalin bidonlar vardir, kimyasal madde tasimada kullanilir onlardan. Istanbulda almak isteyen arkadaslar olursa yerini yazarim, sakin bunu kullanilmis almayin.
Piranya arkadasim daha ismini paylasmadin bizle yazarsan seviniriz. Senin yazdigin malzeme dogru malzemeyse biz hepimiz bu isi bilmiyoruz demektir ve yuzlerce lirayi bosuna harcamisiz demektir. Ya bu is zeolit ve elyaf ile bitiyorsa bizim kullandigimiz biyolojik malzemeler hicbir ise yaramiyor o zaman. Zeolit filtrelerde kullaniliyor fakat diger malzemelerle birlikte kullaniliyor tek digil. Filtre de hem de jebo |
|
|
Mehmet SOVUK Avcılar / İSTANBUL High Tech Planted Tank: 75*50*50 |
|
| Sayfa başı |
|
|
TPF Özel Üyesi
Kayıt: 21.03.2007 14:29 İleti: 2932 Yaş: 39 Konum: Bodrum |
|
|
Okan YEŞİLÖZ yazdı:
piranya yazdı:
Biyolojik döngü oturmuş bir tankta nitrit sorunu olmaz ama nitrat için aynı şeyi söylemek mümkün değil, zeolitin bizim gibi piranha besleyenlerin tanklarında oluşacak nitrata çözüm olduğunu düşünmüyorum, nitrat; nitrit ve amonyak kadar tehlikeli bir madde olmadığı için çok çok aşırı olmadığı sürece balıklar için öldürücü olmayabilir ama balıkların gelişimini olumsuz olarak etkileyeceğini söyleyebiliriz. Şahsen ben 2 aydır kontrollü olarak dip çekimi yapmadan, sadece su değişimleri ile tankı idame etmeye çalışıyorum, yalnız balık yükünün fazlalığı sebebiyle oluşan nitrat yeni yeni biraz azalmaya başladı, nitrat azalışının sebebini tam olarak bilmiyorum, ya birkaç hafta önce eklediğim az miktardaki su mercimeği ya birkaç gün önce eklediğim su sümbülü ya da dışfilterdeki siporax ve matrixin gözeneklerinde oluşan denitrifikasyon bakterileri.Bir tank dip çekimi yapmadan idame ettirilebilir ama balık yükü fazla ise oluşan nitratın tanktan bir şekilde atılması lazım.Bu arada okuduğum yazılarda balıkların beslenmesi sonucunda ortaya çıkarttıkları amonyağın çok büyük bir kısmını solungaçları ile suya verdikleri çok az bir kısmının ise dışkı ile attıkları yazıyordu. Bu sebeple dışkıları ana amonyak kaynağı olarak görmezsek balık dışkıları için dip çekimi yapmanın bir manası olmuyor gibi düşünülebilir tabi dipte kalan yem artıkları direkt olarak nitrat kaynağı olacağı için artık bırakmamaya özen göstermeliyiz.Bu konulara girmek için aslında acele ettim, yaklaşık 1 yıllık bir süreç sonunda bu konulara girmeyi düşünüyordum ama madem konu açıldı düşüncelerimi paylaşmak istedim. ![]() |
|
|
|
| Sayfa başı |
|
|
Kayıtlı Üye
|
|
Okan abi son noktayı koymuş hakikaten emeğine sağlık Okan abi
![]() |
|
Anıl YURTSEVER
|
|
| Sayfa başı |
|
|
TPF Özel Üyesi
|
|
tiorelax yazdı:
Okan abi son noktayı koymuş hakikaten emeğine sağlık Okan abi
![]() Teşekkürler Anıl, aslında bu son nokta değil çok uzayıp gidebilecek bir konu, yani dip çekimi gerekli mi gerekli değil mi konusu gerçekten çok uzun bir mesele, bu konuda söylenecek çok şey var ama kendim tam tecrübe etmeden bu konuya girmek istemiyordum ama konu açıldı işte. |
|
|
|
| Sayfa başı |
|
|
Kayıtlı Üye
|
|
Okan abi bunca insan boşuna uğraşmıyo dip çekimi ve su değişimiyle sonuçta bununda bilimsel bir açıklaması var yani ve en iyi şekilde açıklık getirmişsin bence konuya bilimsel olarak
|
|
Anıl YURTSEVER
|
|
| Sayfa başı |
|
|
TPF Özel Üyesi
|
|
tiorelax yazdı:
Okan abi bunca insan boşuna uğraşmıyo dip çekimi ve su değişimiyle sonuçta bununda bilimsel bir açıklaması var yani ve en iyi şekilde açıklık getirmişsin bence konuya bilimsel olarak
Anıl aslında ben dip çekiminin değil de su değişiminin gerekli olduğunu düşünüyorum, dipteki kumları karıştırarak yapılan dip çekiminin kumda oluşan bakterilere zararı olduğunu, dışkıların asıl amonyak kaynağı olmadığını, bu sebeple balık dışkıları sebebiyle dip çekimi yapmanın, üstten su değişimi yapmayla arasında çok büyük bir fark olmadığını hatta zararlı olduğunu düşünüyorum ama dediğim gibi bunun sonuçları hakkında yorum yapabilmek için enaz bir sene daha dip çekimi yapmadan sonuçları incelemem lazım. |
|
|
|
| Sayfa başı |
|
|
TPF Özel Üyesi
Kayıt: 09.06.2007 08:16 İleti: 11619 Yaş: 45 Konum: İSTANBUL 1980 |
|
|
Ben şahsen su kimyasından vs. nitrattı nitritti pek tankda ölçmüşlüğüm yok.. Bu balıkları 21-22 derecelerdede besleyebiliriz ölmezler, niçim tanklarımız 26-28 derecelerde balıkların ihtiyacı bu olduğu için... Millet boşunamı dip çekimleri yapıyor bırakın dip çekimlerini Osmoz cihazından suyu filtre edip tankına koyuyor.. Neden işin hakkını verebilmek için.. Afedersiniz sidik gibi sularda balıklarını besleyen insanlar var, bu balıklar o sularda ölemedikleri için ki ölse kurtulacak, bu yapılanın doğru olduğunu göstermez... Benim hiç şaşmaz %25 su değişimimi yaparım her hafta.. Ve muhakkak faydasınıda görüyorum balığı tankı inceleyince.. Hee gerçekten gerekte yoksa su değişimine ben gene yaparım, zevkte alıyorum...
|
|
|
----------Aykut Oruç DURMUŞOĞLU---------- |
|
| Sayfa başı |
|
Bu forumda konulara cevap yazabilirsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz