Tüm zamanlar UTC + 2 saat
Üretimde Yumurta Sifonlaması
Yetkili: Moderatör
| Yazar | Mesaj |
|---|---|
|
Yasaklı Üye Kayıt: 05.05.2006 01:56 İleti: 833 Konum: İSTANBUL |
|
|
Çünkü Characin’lerin yumurta çeperleri diğer türlere göre daha incedir de ondan.Çatlama evresine kadar yumurtaların fazla oynatılması çıkacak yavru sayısını azaltabilir. Örneğin daha hassas olarak bilinen Discus’ların yumurtaları Piranha’ların yumurtalarına göre daha dirençlidir,çünkü Discus aslında bir Cichlid’tir.Yahut Corydoras’lar (çöpçüler) veya Barbus yumurtaları daha sağlamdırlar nispeten.
Piranha yumurtasının bu ince duvar yapısından dolayı dış etkenlere direnci de daha azdır.Kum sonuçta pek çok çeşit bakteriyi ve nitrit-ürik asit gibi kimyasalları da barındırdığından direkt yumurtayla temasının zararlı etkileri de inkar edilemez.Seri olarak Tetra (Characin) türleri üreten arkadaş ve ağabeylerimin hiçbiri kum kullanmadılar şimdiye kadar.(Rummynose tetra,Neon tetra,Kardinal Neon tetra,Tetra Black,Kan Kuyruk tetra,Buenos Aires tetra,Serpea tetra,Gül tetra hep üretiliyor çok yıllardan beridir İstanbul’da.Kaldı ki pek çoğu Piranha’dan kat kat zordur ama hepsi düz cama döktürürler balıklarını.Birkaç tanesi Barbus’larda uyguladığımız misket veya iri çakılla da üretim yaptılar ama ekseriyet hep düz camda devam ediyorlar.Çünkü hiçbir akvaryum kumsuz akvaryumdan daha iyi değildir biz üreticiler için Yine gözlemlediğim;üretimciler orta kuvvette bir hava motoru desteğiyle yumurtaları çatlatırlar,birkaç hafta da filtreleri çalıştırmazlar.Çünkü çok narin yumurtaları var ve fazla oynamaya-harekete gelmiyor.Yumurtlayan çiftlerini ortamdan alıp yumurtaları kendi hallerine bırakıyorlar.Tabiatta da nehrin en durgun lagünlerinde yumurtlama olayı gerçekleşir ve yavrular 3-4 cm’den sonra akıntılı sulara geçmeye başlarlar.Ama hayatlarının ilk evreleri hep durgun sulardadır. Her üreticinin kendine göre uygulamaları farklıdır;isteyen sifonlar,isteyen hormon iğnesiyle kızıştırıp yumurtlatır,isteyen full bitkili akvaryumda üretim yapar.Kim kendine göre neyin daha doğru olduğunu düşünüyorsa onu uygulayabilir.Fury’dekiler sifonlama yönteminin doğruluğunu savunurlarsa,o da onların doğrusudur.Herkesin yoğurt yiyişi faklıdır.Bizim ülkemizde akvaryum balığı üretimi yapan en büyük üretimcilerin hiçbirinin üretim akvaryumlarında kum görmedim ben,hangi tür balık üretsinler aynıdır.Yine bu işin püf noktası;yumurta / yavru taşınmaz,anaçlar akvaryumdan akvaryuma gezdirilir.Ben genel profesyonel üreticilerin uygulamasını burada anlatmaya çalıştım.Onun için benim kendimce görüşüm yumurta ve ilk yavru evrelerinde ortama fazla müdahale edilmemesi gerektiğidir. Saygılar Orhan DAĞCI |
|
Erhan (29) /Orhan DAĞCI (35)
|
|
| Sayfa başı |
|
|
Webmaster
Kayıt: 07.09.2007 10:43 İleti: 5606 Yaş: 42 Konum: Bayraklı / İzmir |
|
|
Orhan abi yorumun için teşekkürler. Bence çok açıklayıcı oldu.
|
|
| Selman KARA | |
| Sayfa başı |
|
|
Administrator
Kayıt: 06.05.2005 14:24 İleti: 16144 Yaş: 45 Konum: İnönü/İST |
|
|
Seni çok iyi anlıyorum Orhan abi,kendi akvaryumumda bir çok kez yumurta aldım.Bazılarını sifoladım,bazılarınıda hiç ellemedim anaçları taşıdım.Gözlemlediğim ve yaşadığım tecrubeye göre sifonlamayı doğru yaparsak kayıpsız yavru alabiliriz.Çünki Piranha yumurtasının e adar hassas yada ne kadar dayanıklı olduğunu gözlemldim en azından.
Neden ? Erkek balık yumurtaları çok sert birşekilde havaladırıyor,yani biz ondan daha nazik bir şekilde sifonlama yapabiliriz aslında.Erkek öyle bir havalandırıyorki yumurtalar yüzeye kadar çıkabiliyor bu benim videolarımda açıkca gözüken bir mevzudur. Yine kendi gözlemlediğim tecrubelere dayanarak söylüyorum yumurtaları kumla ezmeden sifonlamayı yapabilirsek bir tane bile kayıp olmaz.En son partiyi sırf denemek için sifonladım,yemekte anlattığım gibi hortum yetişmedi ve önce kovaya sonra başka bir tanka aldım.Buna rahmen bütün yumurtalar çatladı fakat çok zedelediğim için yamuk yumuk çıktılar.Yaşamayacakları belliydi bende filitreleri açtım.. Ben adam gibi sifonlasaydım zedelemeden hepsi yaşardı buna eminim çünki gözümle gördüm.Kumsuz tankda yumurta atsalar hiç zahmete gerek yok ama atmıyorlar hatta yetersiz kum olduğu zaman bile atmıyorlar.Şuan 15 günde bir yumurta atan balıklarım kumu çıkarttığım için kesildiler tık yok.Çünki çifleşme zamanı bu balılar kum eşeliyor yuva yapıyor vs..Demem o ki bu benim görüşüm adam gibi sifonlama yapsak çok daha iyi verim alırız.Bunu kısmet olursa ıspatlıcam,bu bizim elimizde olan bir şey şimdiye kadar olmaz dediğimiz bir çok şey oldu ve olmaya da devam edecek. Utkunun eliyle yellediği yumurtaları hepimiz gördük ben çıkmaz dedim o piranhalar ama yanıldım çıktı sattık tadına bile baktık Utku bilir. Kısmetse forumda yayımlayacağım görüntüleri önemli olan verimi arttırmak öyle yada böyle en verimli yöntem hangisi ise onu yapacağız... |
|
![]() S. Manueli (40 cm) Üretim Başarısı |
|
| Sayfa başı |
|
|
..:EpHiMeThEuS:.. TPF Üyesi
|
|
|
Ben henüz piranha yavrulatmadım. Yavrulatamadım demiyorum, çünkü üreyecek boyda ve sürede nattereri bakamadım. Ancak birkaç noktaya değinmek istiyorum.
1) Sifonlama: Sifonlama için benim daha önce de bir önerim oldu, kabul gördü ya da görmedi önemli değil. Ama ben yine de bahsetmek istiyorum. Yumurtalara zarar vermek istemediğimiz noktasında mutabıkız. Demek ki öyle bir sifonlama yapmalıyız ki kum gelmemeli ama yumurtalar gelmeli; suyun hızı yumurtaları yıpratmamalı. İstanbulda iken yapı marketlerde değişik çap ve ebatlarda silikon hortumlar gördüm. Bir hortumun içinden geçen suyun miktarı ve hızı, sifonlama yapılan noktanın suyun döküldüğü nokta ile arasındaki yükseklik ve boru çapı ile doğru orantılıdır. Demek ki deneme yanılma ile uygun çapta hortumu (ki ben 5 mmnin ideal olduğunu düşünüyorum) kullanara sifonlama yapmalıyız. Sifonlanan suyu zemine paralel akıtmalıyız ki yumurtalar da çatlamasın. Yurtdışı akvaryum malzemeleri satan mağazalarda sifonlama aparatları görmüştüm. Lİnkini bulabilirsem eklerim. Özelliklerinde yumurtalara zarar vermeyecek hızda bir sifonlama için uygun oldukları yazılıydı. 2) İletkenlik, Osmotik Basınç ve Atmosferik Basınç: Hiç dikkat etmediğimiz ama aslında yavruların yüzmeye başladıktan bir süre sonra ölmelerine neden olan asıl sorun da bu bence. İletkenlik arttıkça osmotik basınç artar; osmotik basınç arttıkça yumurtanın üzerindeki porlardan yumurtaya çözünmüş gaz girişi azalır. Yavrular biz farkedemesek de sakat doğar. Asit kullanılarak üretilen discus yavrularının evebeynlerinin üzerine tutunamayaşının nedeninin bu olduğunu bizzat gözlemledim. Demek ki asit kullanılmadan hazırlanmış suda yavru alınabiliyor olmasının izahatı bu! Deniz seviyesindeki arkadaşlarımızın daha rahat yavru almaları Atmosferik Basınçtan kaynaklanmaktadır. Atmosferik Basınç düştükçe yumurtanın açılması kolaylaşır. Amazonun durgun ve sığ bölgelerinde üremenin gerçekleşiyor olması bu teorimi haklı çıkarıyor. 3) Üreme Tankı Faktörü: Benim şahsi görüşüm cama cam, ya da dekorlu; yumurtlamanın gerçekleştiği tanktan yumurtaları değil anaçları almak üretime sekte vurur. Yani daha uzun sürede daha az yavru alınır. Ama şu da var; yavruları aynı suyu içeren başka bir tanka almak da risklidir ve yaşama oranını düşürebilir. Bu nokta tam bir muamma. Ancak denenerek anlaşılabilir. Sabırla okuyanlara teşekkürler... |
|
| Sayfa başı | |
|
TPF Tecrübeli Üyesi
Kayıt: 14.10.2006 07:40 İleti: 9827 Yaş: 48 Konum: İzmir |
|
|
Üretimhane de olmayan balık yok gibi, Discus'un dan, black tetra'sına tetrazon'una.Üretim tanklarında kum kullanmadığımız doğrudur.
Fakat piranha üretilen akvaryumlara bakıyorum hepsi kumlu bende yıllardır kumsuz tanklarda piranha bakıyorum yumurta olayına denk gelmedim. Şöyle bir durum da var bir çok yumurta saçan balığın kızıştığında yer bulamayıp cama dizmeye çalıştığına bile şahit oldum. Piranha içim kumsuz tankta yumurtlama belki olabilir belki olamaz bilemiyorum. Çiklit'ler için konuşmaya gerek yok tabiri caiz ise gözler çıktımı yumurtadan öldürmek daha zordur! Amazon balıkları için veya yumurtları için durum aynı değil balık ilk 15 gün içerisinde bile yüksek oranda su değişikliğini kaldıramaz. Melek yumurtası piranha yumurtasına çok benziyor hatta aynı diyebiliriz yumurtlamada tek fark var melek yumurtasını diziyor. Melek ve oskar gibi balıkları üretirken asla anaçları alma yoluna gitmem bu hayvanların düzenlerini bozar bu olduğunda anaçlar kavga edip ayrılabilir hatta erkekler dişiyi öldürebilir! Biz devamlı yumurtaları anaçların yanından alırız su kalitesi farklı olmadığı sürece yumurtalara hiç bir şey olmaz! Hatta çok değişik yöntemler uygulayanlarda mevcuttur formaldehit gibi bunları yazıp örnek olmak istemem çünkü ayarları kaçtığında kişinin kendi için bile tehlikelidir. Piranha'lar da durumlar farklı olabilir zira bana nasip olmadı veya kumsuz tankta yaparlarsa olacak gibi Piranha'lar her hangi bir düzeneğe yumurta bırakmadıkları için farklı yöntemler denemek faydalıdır bana göre. Mesela ben tetrazon'ları üretirken bildiğimiz meşe kullanıyorum bir çok farklı üreticinin kendine göre yöntemi var. Bence sifonlamak bu işin en iyi yöntemi, kayıp mutlak olacaktır.Kayıpsız yavru büyütmek zaten imkansızdır.Önemli olan ölenlerin sayısının makul oranda olması. |
|
| Burak Söylemez | |
| Sayfa başı |
|
|
Koleksiyoncu
Kayıt: 26.01.2008 17:56 İleti: 565 Yaş: 67 Konum: İstanbul |
|
|
Arkadaşlar üretimle ilgili tecrübelerinizi okudum, acaba bu konuda frank in tecrübelerini sordunuzmu sanırım faydalı olabilir , bilemiyorum belki daha önce bu konu tartışılmış olabilir .
|
|
|
Serdar KALMAZ İstanbul / 50 |
|
| Sayfa başı |
|
|
Üretim Başarısı
Kayıt: 05.02.2007 12:16 İleti: 1389 Yaş: 45 Konum: İstanbul. |
|
|
Ben başka birşey deniycem İnşallah terslik olmaz ve tekrar yumurta dökerler.
Tankın bir köşesine yumurta dökülüyor sonuçta tank 100 cm yumurtaları camla bölücem 30 cm'lik alan bıraksam yeterli olur zannediyorum hem sifonlamaya gerek kalmaz hemde anaçları başka tanka alıp düzenini bozmamış olurum yüzmeye başladıklarında yavruları almak daha kolay olur.Nedersiniz |
|
|
Fırat Erler Yaş: 28 Serrasalmus Compressus Serrasalmus Elongatus 4 Adet Nattereri Damızlık [url=http://imageshack.us][img]http://img339.imageshack.us/img339/1161/123xk0.jpg[/img][/url] |
|
| Sayfa başı |
|
|
Üretim Başarısı
Kayıt: 25.06.2006 18:39 İleti: 7429 Yaş: 45 Konum: İstanbul |
|
|
Dün çetin unuç isimli arkadaşın balıkları yumurta atmış,tank kafede görmedim ama çok bakımlı olduğunu sanmıyorum.
Bana ne yapmam gerektiğini sordu hem müsait olmadığım için hemde her hobicinin başarıya farklı ulaştığı için kesin birşey söylemeyip foruma yönlendirdim.Her hobicinin değişik yollarla başarıya ulaşacağına inanıyorum ve sifonlamanın en zoru olduğunada inanıyorum çünkü anormal derecede zemin malzemesine tutunuyorlar ince borunun taziği çekmez kalınınkide zarar veriyor. |
|
![]() Utku DALKILIÇ 30 (535) 326 9 888 kardelen.cicekcilik@hotmail.com www.utkudalkilic.com Yapılmayan Bakım Piranhalara Sabotajdır. |
|
| Sayfa başı |
|
|
Kayıtlı Üye
|
|
Bence süper olur,insanlar uzun uzun uğraşmamak için ilan vermiyo olabilir.Ben öndeki ilandan kopyalamıştım ve karışıklık olmuştu.
---------------------------------------------------------------------- obd2 connector |car key |VAG Tools |
|
| Sayfa başı |
|
Bu forumda konulara cevap yazabilirsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz