Tüm zamanlar UTC + 2 saat
Su Değişimi Hakkında
Yetkili: Moderatör
| Yazar | Mesaj |
|---|---|
|
Kayıtlı Üye
Kayıt: 25.01.2012 16:22 İleti: 13 Yaş: 44 Konum: İstanbul |
|
|
|
|
|
Özkan EMİR İstanbul (12xCariba) |
|
| Sayfa başı |
|
|
TPF Özel Üyesi
Kayıt: 09.06.2007 08:16 İleti: 11619 Yaş: 45 Konum: İSTANBUL 1980 |
|
|
Sayın Piranya biz tankınız ve balıklarınız fotolarını merak ediyoruz diyoruz.. Siz sürekli aynı şeyleri yazıyorsunuz. Tamam elinize sağlık size ve balıklarınıza mutluluklar dilerizde koyun artık şu resimleri..
|
|
|
----------Aykut Oruç DURMUŞOĞLU---------- |
|
| Sayfa başı |
|
|
TPF Özel Üyesi
Kayıt: 31.05.2011 15:29 İleti: 6225 Yaş: 42 Konum: İstanbuL |
|
|
aykut_oruc yazdı:
Sayın Piranya biz tankınız ve balıklarınız fotolarını merak ediyoruz diyoruz.. Siz sürekli aynı şeyleri yazıyorsunuz. Tamam elinize sağlık size ve balıklarınıza mutluluklar dilerizde koyun artık şu resimleri..
|
|
![]() AnıL YüceL Pygocentrus Piraya |
|
| Sayfa başı |
|
|
Kayıtlı Üye
|
|
İnsan duş almadan temizlenemiyorsa ,akvaryumda dip çekimi olmadan temizlenemez istediğin filtre olsun bu hep aynıdır
|
|
|
Oğuzhan Barasbay 100*40*50 Canavarları bekliyoruz |
|
| Sayfa başı |
|
|
TPF Özel Üyesi
Kayıt: 10.03.2010 15:11 İleti: 6633 Yaş: 49 Konum: Kahramanmaraş-Türkoğlu 12/07/1976 |
|
|
Keşke dip çekimi yaptığım dönemlerde de su değerlerimi ölçme şansım olsaydı en azından 2 aydır dip çekimi yapmadığım tankımdaki değerlerle kıyaslama imkanım olurdu.Yaptığım denemenin bu şekilde tam sonuçlarını göremeyeceğim için bir süre tekrar dip çekimi yapıp su değerleriyle ilgili veriler topladıktan sonra tekrar dip çekimi yapmayıp(dip çekimi yapmamaktan kasıt sadece tankın tabanına dokunmamak ya değilse kısmi su değişimleri aksatılmamalı) ortaya çıkan değerleri karşılaştırmam gerekecek. Bu dip çekimi yapılıp yapılmama meselesi nereden çıktı derseniz, başka bir forumda incelediğim şu konu sonucunda bu karara varmıştım.Bence bu konu baştan sona önyargısız olarak okunmalı ve öyle karar verilmeli.Tabi benim gibi balık yükünün fazla olduğu tanklarda ne derece başarılı olur bilmiyorum ama balık yükünün fazla olmadığı tanklarda dipteki dışkıları almak faydadan çok zararlı olabilir kanati bende oluştu . Bu vereceğim linkteki konuda özellikle Onur Şahin'in yazdıkları karar vermemde etkili olmuştu.İmkanı olan arkadaşların bu çok uzun süren tartışmanın olduğu konuyu baştan sona okumalarını tavsiye ederim.
http://www.akvaryum.com/forum/neden_cam ... 271281.asp |
|
|
Okan YEŞİLÖZ-Yaş:40-Kahramanmaraş-Türkoğlu |
|
| Sayfa başı |
|
|
Kayıtlı Üye
Kayıt: 27.02.2011 19:31 İleti: 252 Yaş: 38 Konum: ankara |
|
|
Eğer böyle bir durum söz konusuysa ki olabilme ihtimalini yüksek gibi görüyorum forumda yeni bir çağ açılıyor demektir
Benim gördüğüm bir örnekte şu yöndeydi. Arkadaşıma 2.el 130cm uzunlukta akvaryum almaya bir tanıdığına gittik. Adam suyu boşatmamıştı, içinde şu ciklet balıklarından vardı kocaman kocaman. Suyu boşaltırken okadar keskin bir koku yayıldı ki adama gayri ihtiyari 6 ayda bi mi temizliyosun dedim akvarumu. Adam bana ben suyuda değiştirmiyorum dip çekimide yapmıyorum dedi kanım dondu valla Ama diğer taraftan balıklar canavar gibi kocaman hareketli balıklardı. Ozaman bunu adamın üşengeçliğine ve bilinçsizliğine yormuştum ama konuyu okuyunca direk aklıma bu olay geldi paylaşmak istedim. |
|
|
özcan yepyeni Ankara/Çayyolu 130x50xh60 10 x Nattereri (10-13cm) Forza Kartal, Forza Piranha |
|
| Sayfa başı |
|
|
TPF Özel Üyesi
Kayıt: 31.05.2011 15:29 İleti: 6225 Yaş: 42 Konum: İstanbuL |
|
|
ozcan0687 yazdı:
Eğer böyle bir durum söz konusuysa ki olabilme ihtimalini yüksek gibi görüyorum forumda yeni bir çağ açılıyor demektir
Benim gördüğüm bir örnekte şu yöndeydi. Arkadaşıma 2.el 130cm uzunlukta akvaryum almaya bir tanıdığına gittik. Adam suyu boşatmamıştı, içinde şu ciklet balıklarından vardı kocaman kocaman. Suyu boşaltırken okadar keskin bir koku yayıldı ki adama gayri ihtiyari 6 ayda bi mi temizliyosun dedim akvarumu. Adam bana ben suyuda değiştirmiyorum dip çekimide yapmıyorum dedi kanım dondu valla Ama diğer taraftan balıklar canavar gibi kocaman hareketli balıklardı. Ozaman bunu adamın üşengeçliğine ve bilinçsizliğine yormuştum ama konuyu okuyunca direk aklıma bu olay geldi paylaşmak istedim. Valla Özcan o adam neymiş öle ya bende kanım donarak okudum yaşadıklarını. |
|
![]() AnıL YüceL Pygocentrus Piraya |
|
| Sayfa başı |
|
|
TPF Özel Üyesi
Kayıt: 10.03.2010 15:11 İleti: 6633 Yaş: 49 Konum: Kahramanmaraş-Türkoğlu 12/07/1976 |
|
|
ozcan0687 yazdı:
Benim gördüğüm bir örnekte şu yöndeydi. Arkadaşıma 2.el 130cm uzunlukta akvaryum almaya bir tanıdığına gittik. Adam suyu boşatmamıştı, içinde şu ciklet balıklarından vardı kocaman kocaman. Suyu boşaltırken okadar keskin bir koku yayıldı ki adama gayri ihtiyari 6 ayda bi mi temizliyosun dedim akvarumu. Adam bana ben suyuda değiştirmiyorum dip çekimide yapmıyorum dedi kanım dondu valla Ama diğer taraftan balıklar canavar gibi kocaman hareketli balıklardı. Ozaman bunu adamın üşengeçliğine ve bilinçsizliğine yormuştum ama konuyu okuyunca direk aklıma bu olay geldi paylaşmak istedim. Özcan su değişimi olmadan olmaz, bu balıkların sağlıklı gelişimini etkiler, tanktaki biriken nitratın bir şekilde uzaklaştırılması lazım.Eğer tank bitkiliyse su değişim aralığı çok daha uzun olabilir.Burada yani üstteki mesajda paylaştığım konuda, balık dışkılarının asıl amonyak kaynağı olmadığı bunun için balık dışkılarından dolayı dip çekimi yapmanın gereksiz olduğu, bu balık dışkılarının kumdaki yararlı bakterilere de yataklık yaptığı ve benzeri meseleler tartışılıyor. Ben denedim ama benim balık yüküm tank hacmime göre çok fazla olduğu için tam istediğim gibi bir sonuç olmadı ama tekrar dip çekimine başladığımda su değerlerini ölçüp ona göre karar vereceğim. |
|
|
|
| Sayfa başı |
|
|
Kayıtlı Üye
Kayıt: 27.02.2011 19:31 İleti: 252 Yaş: 38 Konum: ankara |
|
|
Okan YEŞİLÖZ yazdı:
Özcan su değişimi olmadan olmaz, bu balıkların sağlıklı gelişimini etkiler, tanktaki biriken nitratın bir şekilde uzaklaştırılması lazım.Eğer tank bitkiliyse su değişim aralığı çok daha uzun olabilir.Burada yani üstteki mesajda paylaştığım konuda, balık dışkılarının asıl amonyak kaynağı olmadığı bunun için balık dışkılarından dolayı dip çekimi yapmanın gereksiz olduğu, bu balık dışkılarının kumdaki yararlı bakterilere de yataklık yaptığı ve benzeri meseleler tartışılıyor. Ben denedim ama benim balık yüküm tank hacmime göre çok fazla olduğu için tam istediğim gibi bir sonuç olmadı ama tekrar dip çekimine başladığımda su değerlerini ölçüp ona göre karar vereceğim.
Dün okudum yolladığın linki okan abi. Tabi bu durum olabilir veya olmaz demek için oldukça bilimsel. Yapılan testler ne gösteriyosa sonuç kesinlikle o yöndedir. Balık dışkıları tanklarımızdaki ekolojik denge için zararı olmadığı hatta yararı olduğu doğru olabilir yazılanlara göre. Ama iş bizim tanklarımız için çok daha farklı. Biz balıklarımıza et ürünleri veriyoruz. Dışkı için dip çekimi belki yapılmayabilir ama verdiğimiz yemlerin kalan artıkları, parçaları suyun değerlerini yerlebir edecektir. Linkte bahsi geçen tortu olayı büyük bitkili tanklarda veya amazon ortamında içinde milyonlarca başka canlıya yataklık yapabilir, faydalı olabilir ama kapalı sistem olan tanklarımızda aynı etkiyi vereceğini düşünmüyorum. |
|
|
özcan yepyeni Ankara/Çayyolu 130x50xh60 10 x Nattereri (10-13cm) Forza Kartal, Forza Piranha |
|
| Sayfa başı |
|
|
TPF Özel Üyesi
|
|
ozcan0687 yazdı:
Dün okudum yolladığın linki okan abi. Tabi bu durum olabilir veya olmaz demek için oldukça bilimsel. Yapılan testler ne gösteriyosa sonuç kesinlikle o yöndedir. Balık dışkıları tanklarımızdaki ekolojik denge için zararı olmadığı hatta yararı olduğu doğru olabilir yazılanlara göre. Ama iş bizim tanklarımız için çok daha farklı. Biz balıklarımıza et ürünleri veriyoruz. Dışkı için dip çekimi belki yapılmayabilir ama verdiğimiz yemlerin kalan artıkları, parçaları suyun değerlerini yerlebir edecektir.
Linkte bahsi geçen tortu olayı büyük bitkili tanklarda veya amazon ortamında içinde milyonlarca başka canlıya yataklık yapabilir, faydalı olabilir ama kapalı sistem olan tanklarımızda aynı etkiyi vereceğini düşünmüyorum. Elbetteki Özcan dipte yem artığı kalırsa bunlar alınmalı, burada bahsedilen mesele tortu meselesinden ziyade balıkların azotlu atıklarının büyük bir kısmının solungaçları vasıtasıyla atıldığı ve çok cüzi bir miktarının ise dışkı ile atıldığı, yani sadece dışkı için dip çekimi yapmanın çok fazla bir esprisi olmadığı ve dip çekimi yaparken kumu karıştırmanında kumdaki oluşan yararlı bakteri yataklarını bozduğu anlatılıyor ama şunu anladım eğer balık yükü tank hacmine göre çok fazla ise benim tankımda olduğu gibi ve yenilen besinler balıklar tarafından tam sindirilemiyorsa dip çekimi yapmak gerekebilir, bunun için de su değerlerini ölçmek faydalı olacaktır, ben tekrar dip çekimine başlayacağım ve farkı gözlemleyeceğim. Yalnız dediğim gibi bu mesele sadece tortu ve bitkili tank meselesi değil, eğer konuyu incelediysen bitkisiz tanklarda da uygulama yapıldığı ve sonuçlarında gayet iyi olduğu yazıyor. Netice itibariyle bu bir tercih meselesi, herkes kendi tank ortamını ve neyin gerekli olup olmadığını az çok bilir. Ben sadece konuyu paylaştım, okuyanlar kendi karar versin. ![]() |
|
|
|
| Sayfa başı |
|
|
TPF Özel Üyesi
Kayıt: 03.09.2010 10:54 İleti: 5898 Yaş: 49 Konum: ANKARA MATBAACI |
|
|
Bir de besinlerin sindirilme hızını düşünmemiz gerekir diye düşünüyorum. Balıklar bu besinleri kaç saatte sindirip % kaçını dışarı atıyolar. Piranhaları farklı olarak düşünmek gerekebilir diye düşünüyorum. Şöyle de düşünebiliriz. Mesela hiç dip çekimi yapılmayan bir tank düşünelim. 4 ay sonra kumu iyice alt üst etsek acaba nitrat patlaması yaşanır mı yaşanmaz mı ?
|
|
|
0 532 574 36 60 - ANKARA 12 Adet Damızlık Nattereri 3 Adet F0 Nattereri Veee Yine Albino Full Red' lere dönüş. |
|
| Sayfa başı |
|
|
TPF Özel Üyesi
Kayıt: 08.09.2011 10:52 İleti: 6026 Yaş: 48 Konum: İstanbul 20/07/1977 |
|
|
Arkadaşlar ben de dahil hepimiz muhakkak su değişimlerini aksatmıyoruz. Fakat ben 1 defaya mahsus 1 haftalık diğil de üzerinden 2 hafta geçtikten sonra su değişimini yaptım ve şunu gördüm; tankdaki su çok berraktı ve balıklar da çok mutluydu yani tankda her şey yolundaydı. Şunu diyebilirim suyun berraklığı, su değişimini yaptığım ilk günlere göre çok çok daha fazla berraktı.
Bi de şunu sormak istiyorum; mesela 1.50'lik bi tankda 1 adet serra bakmakla, yine 1.50'lik bi tankda 20 adet yetişkin nat bakacak olursak sizce su değişimi nasıl olmalıdır? Çünki tankdaki balık yükü değişkenlik gösterecek ve suyun bozulma oranı da değişecektir diye düşünüyorum. |
|
|
Mehmet SOVUK Avcılar / İSTANBUL High Tech Planted Tank: 75*50*50 |
|
| Sayfa başı |
|
|
TPF Tecrübeli Üyesi
Kayıt: 20.03.2010 16:23 İleti: 1032 Yaş: 49 Konum: Samsun |
|
|
Mehmet SOVUK yazdı:
Arkadaşlar ben de dahil hepimiz muhakkak su değişimlerini aksatmıyoruz. Fakat ben 1 defaya mahsus 1 haftalık diğil de üzerinden 2 hafta geçtikten sonra su değişimini yaptım ve şunu gördüm; tankdaki su çok berraktı ve balıklar da çok mutluydu yani tankda her şey yolundaydı. Şunu diyebilirim suyun berraklığı, su değişimini yaptığım ilk günlere göre çok çok daha fazla berraktı.
Bi de şunu sormak istiyorum; mesela 1.50'lik bi tankda 1 adet serra bakmakla, yine 1.50'lik bi tankda 20 adet yetişkin nat bakacak olursak sizce su değişimi nasıl olmalıdır? Çünki tankdaki balık yükü değişkenlik gösterecek ve suyun bozulma oranı da değişecektir diye düşünüyorum. Aynen öyle olur Mehmet. Şimdi benim tankımda 2 tane rhom var .2 haftada bir su değişimi yapıyorum. Yeterli de geliyor. Sizin tanklarınızda ise her hafta hatta 3 4 günde bir yapsanız yeridir. Bir konu da natla rhom beslenme farkı. Rhomlara attığım parçalar genelde tek lokmalık. Yani balık direk yutuyor. Ama siz kuru yem , ve çeşitli parçalanabilecek yemler veriyorsunuz ki bi da akvaryumdaki dengeyi muazzam bozar (Düzelnli su değişimi olmazsa) Bence nat sahipleri 3 4 günde bir su değişimi yapmalı gibime geliyor. Ha oran konusunda %40 filan değil de %20 25 olabilir . ![]() |
|
|
Tandoğan AYGÜL Samsun 2 Adet 100x50x50 çift katlı set 26 cm Serrasalmus Rhombeus |
|
| Sayfa başı |
|
|
TPF Özel Üyesi
Kayıt: 09.06.2007 08:16 İleti: 11619 Yaş: 45 Konum: İSTANBUL 1980 |
|
|
Mehmet SOVUK yazdı:
Bi de şunu sormak istiyorum; mesela 1.50'lik bi tankda 1 adet serra bakmakla, yine 1.50'lik bi tankda 20 adet yetişkin nat bakacak olursak sizce su değişimi nasıl olmalıdır? Çünki tankdaki balık yükü değişkenlik gösterecek ve suyun bozulma oranı da değişecektir diye düşünüyorum. abi send elyafini yen degistirdin, berraklik onunla ilgili olamaz mi. |
|
|
----------Aykut Oruç DURMUŞOĞLU---------- |
|
| Sayfa başı |
|
|
TPF Özel Üyesi
Kayıt: 08.09.2011 10:52 İleti: 6026 Yaş: 48 Konum: İstanbul 20/07/1977 |
|
|
aykut_oruc yazdı:
Mehmet SOVUK yazdı:
Bi de şunu sormak istiyorum; mesela 1.50'lik bi tankda 1 adet serra bakmakla, yine 1.50'lik bi tankda 20 adet yetişkin nat bakacak olursak sizce su değişimi nasıl olmalıdır? Çünki tankdaki balık yükü değişkenlik gösterecek ve suyun bozulma oranı da değişecektir diye düşünüyorum. abi send elyafini yen degistirdin, berraklik onunla ilgili olamaz mi. Aykut elyafi daha yeni degistim. Zaten elyafi degismezden onceki durum boyleydi. Ben bu soruyu genel bi degerlendirme olmasi anlaminda sordum kardesim. Balik sayisi veya buyuklugune gore, ayriyeten tank buyuklugune gore su degisim orantisini tam olarak nasil yapmaliyiz gibi. Benim icin mesela su degisimi yapmak problem digil, her hafta degisim yapacak kadar vaktim oluyor. Fakat balik ve tank orantisi nasil olmali, bircok arkadasimiz eminim bunu dusunmustur. |
|
|
Mehmet SOVUK Avcılar / İSTANBUL High Tech Planted Tank: 75*50*50 |
|
| Sayfa başı |
|
Bu forumda konulara cevap yazabilirsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz