Sump Sisteminde Neler Olmalı

Yetkili: Moderatör

Konuya cevap yaz
 2 sayfadan 1. sayfa [ 21 ileti ]
[Sayfaya git]   1, 2  Sonraki
Yazar Mesaj

Çevrimdışı explode

Kayıtlı Üye

Kayıtlı Üye

İletiTarih: 18.05.2012 17:19   İleti başlığı: Sump Sisteminde Neler Olmalı   

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Öncelikle merhaba, daha önceden hiç sump sistemi kullanmadım ve yeni alacağım akvaryum için sump sistemi kullanmayı düşünüyorum hem temizlik açısından hem yeni bir deneyim olması açısından ancak her balık için ayrı malzemelerin kullanılması gerektiğini okudum.. piranhalar için hangi malzemeleri kullanmalıyım ve kaç bölme olmalı? cevaplar için şimdiden teşekkürler.
İsim: Görkem Cemal

Akvaryum: 1.80x60x60
24 Nat
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı aykut_oruc

TPF Özel Üyesi

TPF Özel Üyesi

Kullanıcı avatarı

İletiTarih: 19.05.2012 06:35   İleti başlığı: Re: Sump Sisteminde Neler Olmalı   

Sump hiç kullanmadım, tecrübem olmadığı için maalesef yardımcı olamayacağım.. Bir ara niyetlendiğimde Durso'yu önermişlerdi, diğer Sump'lara göre daha sessizmiş sanırsam.. Forumu biraz karıştırın derim muhakkak daha önce açılan başlıklar vardır...
----------Aykut Oruç DURMUŞOĞLU----------

Çevrimdışı Mr. Nobody

TPF Özel Üyesi

TPF Özel Üyesi

Kullanıcı avatarı

İletiTarih: 19.05.2012 06:54   İleti başlığı: Re: Sump Sisteminde Neler Olmalı   

Ben de Sump kullanmadım ama piranhalar veya amozon kökenli balıklar için sumplarda kullanılabilecek malzemeler genel olarak şunlardır(tabi bu malzemeler bütçeye göre değişir ve ilave birçok materyal kullanılabilir, mesela nitrat reçinesi, seachem purigen, veya nitratı hızlı bir şekilde tüketen uygun bitkilerden vb. kullanılabilir).

*Biyolojik sünger
*Elyaf
* İmkanlar dahilinde Sera Siporax veya Seachem Matrix( İmkanlar kısıtlı ise Lav taşı)
* Zeolit ( hem amonyum tutucu hem de suyun genel sertliğini azaltır)
* Torf (sera süper peat tavsiye edilir)
* Sump hacmi geniş ise bioball
*Siporax kullanılmayacaksa suyun dengeli dağılımı için seramik.

Bir de Umut (lionhope) arkadaşımızın sumpı ve malzemeleri gayet iyiydi.Ona ait resim:

Resim
Okan YEŞİLÖZ-Yaş:40-Kahramanmaraş-Türkoğlu

Çevrimdışı explode

Kayıtlı Üye

Kayıtlı Üye

İletiTarih: 19.05.2012 15:06   İleti başlığı: Re: Sump Sisteminde Neler Olmalı   

Okan YEŞİLÖZ yazdı:
Ben de Sump kullanmadım ama piranhalar veya amozon kökenli balıklar için sumplarda kullanılabilecek malzemeler genel olarak şunlardır(tabi bu malzemeler bütçeye göre değişir ve ilave birçok materyal kullanılabilir, mesela nitrat reçinesi, seachem purigen, veya nitratı hızlı bir şekilde tüketen uygun bitkilerden vb. kullanılabilir).

*Biyolojik sünger
*Elyaf
* İmkanlar dahilinde Sera Siporax veya Seachem Matrix( İmkanlar kısıtlı ise Lav taşı)
* Zeolit ( hem amonyum tutucu hem de suyun genel sertliğini azaltır)
* Torf (sera süper peat tavsiye edilir)
* Sump hacmi geniş ise bioball
*Siporax kullanılmayacaksa suyun dengeli dağılımı için seramik.

Bir de Umut (lionhope) arkadaşımızın sumpı ve malzemeleri gayet iyiydi.Ona ait resim:

Resim

peki piranha akvaryumu için sumpta olması gereken, olmazsa olmazlar hangileridir? onlara göre öncelik veriyim bende :)

24 Nat

Çevrimdışı aykut_oruc

TPF Özel Üyesi

TPF Özel Üyesi

Kullanıcı avatarı

İletiTarih: 19.05.2012 17:18   İleti başlığı: Re: Sump Sisteminde Neler Olmalı   

Sump'ı bilmiyorum ama benim dış filtrede olanlar; Eheim Torf; Eheim Supsuprat pro. , aktif sünger, elyaf, sporax...

Çevrimdışı Mr. Nobody

TPF Özel Üyesi

TPF Özel Üyesi

Kullanıcı avatarı

İletiTarih: 20.05.2012 16:35   İleti başlığı: Re: Sump Sisteminde Neler Olmalı   

explode yazdı:
peki piranha akvaryumu için sumpta olması gereken, olmazsa olmazlar hangileridir? onlara göre öncelik veriyim bende :)

Piranha akvaryumları için değil de genel olarak sumpta ben olsam sünger ve elyafın dışında seachem matrix veya sera siporaxı muhakkak bulundururdum.Şahsen benim çift dış filtremde 2 lt siporax, 1 litre matrix, 1,5 kg kadar zeolit, 200 ml kadar purigen, 200 ml prodac no nitrat, sera superpeat torf, sünger ve elyaflar bulunuyor.Dediğim gibi bunlar imkan meselesi ama siporax veya matrixi bulundurmaya çalış.

Çevrimdışı explode

Kayıtlı Üye

Kayıtlı Üye

İletiTarih: 20.05.2012 17:49   İleti başlığı: Re: Sump Sisteminde Neler Olmalı   

peki çok teşekkürler. birde forum kirliliği yaratmamak adına buradan bir soru daha sormak istiyorum. acaba piranha akvaryumunda bitki olmalı mı ? veya hangi bitkiler olmalı?

24 Nat

Çevrimdışı aykut_oruc

TPF Özel Üyesi

TPF Özel Üyesi

Kullanıcı avatarı

İletiTarih: 20.05.2012 17:56   İleti başlığı: Re: Sump Sisteminde Neler Olmalı   

Açıkcası o sizin kişisel zevkiniz. Serra. tankına konabilir fakat Pygo. tankında zor olur. Ben bakımı kolay olan ısıya diyer türlerden daha dayanıklı olan Anıbias türlerini öneririm.

Çevrimdışı Mr. Nobody

TPF Özel Üyesi

TPF Özel Üyesi

Kullanıcı avatarı

İletiTarih: 20.05.2012 18:22   İleti başlığı: Re: Sump Sisteminde Neler Olmalı   

explode yazdı:
peki çok teşekkürler. birde forum kirliliği yaratmamak adına buradan bir soru daha sormak istiyorum. acaba piranha akvaryumunda bitki olmalı mı ? veya hangi bitkiler olmalı?

Eğer sürü olarak bakacaksan bitki olayı şahsen tavsiye etmiyorum, kuma dikilen bitkiler balıklar ürktüklerinde veya aralarında didiştiklerinde sökülüyor ve her seferinde geri dikmek için tanka müdahale gerekiyor ve her müdahale de balıkları strese sokabiliyor ama kütükler üzerine bağlanan moss veya anubias türleri vb. olabilir. Balıklar ufakken tank boşmuş gibi göründüğünden bitki olsun diye istenebiliyor ama sabredilirse balıklar çabuk büyüdükleri için tankı doldurmakta fazlasıyla yeterli oluyor.

Çevrimdışı İHTİYAR PİRANHACI

TPF Özel Üyesi

TPF Özel Üyesi

Kullanıcı avatarı

İletiTarih: 20.05.2012 18:33   İleti başlığı: Re: Sump Sisteminde Neler Olmalı   

Sump'un çok büyük ve oda sayısının fazla olması demek daha çok filtrasyon yapacağı anlamına gelmiyor. Ben olsam küçük bir sump tercih ederim. :teksan:
Emek verilmiş bir akvaryumun kötüsü olmaz, sadece eksiği ya da fazlası olur (İhtiyar)
An aquarium that is worked on correctly will not be bad, there will be more than expected(old)

Çevrimdışı aykut_oruc

TPF Özel Üyesi

TPF Özel Üyesi

Kullanıcı avatarı

İletiTarih: 20.05.2012 18:47   İleti başlığı: Re: Sump Sisteminde Neler Olmalı   

Sump'ın büyük olması sadece su hacmini artırır. Önemli olan tankın içini neyle ne kadar dolduruyoruz.

Çevrimdışı Mr. Nobody

TPF Özel Üyesi

TPF Özel Üyesi

Kullanıcı avatarı

İletiTarih: 20.05.2012 19:00   İleti başlığı: Re: Sump Sisteminde Neler Olmalı   

Bayram abiye ve Aykut'a katılıyorum, hacmin ve oda sayısının fazla olması iyidir ama içerisini kaliteli malzemelerle doldurabiliyorsak yani büyük bir sump yapıp da içerisini bioball veya elyaf ve süngerle dolduracaksak o kadar büyüğe gerek yok. Kaliteli malzemelerle dolduracağımız bir dış filtre bile ondan daha iyi filtrasyon yapacaktır ama imkanlarımız var ise yaptırdığımız sumpın içerisini kaliteli malzemelerle doldurabiliyorsak hacim ve oda sayısı arttıkça filtrasyon da artacaktır, tabi bu kadar hacimli bir filtrasyon için ne büyüklükte bir tankta, ne kadar büyüklükte ve sayıda balık besleyeceğimiz önemli, eğer balık sayımız tank hacmine göre uygunsa aslında sumpa bile gerek kalmaz. Sonuçta büyük ve bol balıklı tankların filtrasyonunda en önemli sorun nitrifikasyon sonucu açığa çıkan nitratı tanktan uzaklaştırmaktır, bunun için de en başarılı çözüm su değişimleridir, yani filtrasyon malzemeleri, eğer balık sayısı ve büyüklükleri fazla ise açığa çıkan nitratı azota çevirmek için yeterli olmuyor. Bunun için normal bir dış filtre içerisinde kaliteli malzemeler bulundurursak nitrifikasyon için yeterli olacak ve geriye tankta açığa çıkan nitratı uzaklaştırmak gerekecek bunu da düzenli su değişimleri ile yapabiliriz, tabi balık sayısının ve büyüklüklerinin muhakkak tank hacmimize uygun olması lazım.

Not: Eğer nitrat sorunu için sumpta ayrı bir bölümde nitrat emici bitkiler bulundurmayı düşünüyorsak buna göre ilave bölümü olan daha geniş hacimli sump avantajlı olacaktır.

Çevrimdışı explode

Kayıtlı Üye

Kayıtlı Üye

İletiTarih: 20.05.2012 19:02   İleti başlığı: Re: Sump Sisteminde Neler Olmalı   

İHTİYAR PİRANHACI yazdı:
Sump'un çok büyük ve oda sayısının fazla olması demek daha çok filtrasyon yapacağı anlamına gelmiyor. Ben olsam küçük bir sump tercih ederim. :teksan:

anladım. akvaryum ölçüleri 180*60*60 sump olarak ise şu anda evde boşta bekleyen 100*30*50(h) akvaryumu mu kullanmak istiyorum. birazda olsa maddi yükü hafifletmesi için.

24 Nat

Çevrimdışı Mr. Nobody

TPF Özel Üyesi

TPF Özel Üyesi

Kullanıcı avatarı

İletiTarih: 20.05.2012 19:10   İleti başlığı: Re: Sump Sisteminde Neler Olmalı   

Görkem elindeki tank sump için uygun. Planladığın ölçülerdeki tankta şahsen şuan ki bilgilerim olsa en fazla 15-16 balık bulundururdum. Şimdi benim tankımda 18 tane var ama balıkların son bir yılda gelişimleri durdu denecek kadar yavaşladı.Bunun en büyük sebebi de tankta müthiş derecede nitrat olması ve bir türlü çözüm bulamıyorum, balıkları satmaya veya vermeye de kıyamadığım için bu şekilde yaşamaya devam ediyorlar. Kısa vadede nitrat ölümcül derecede zararlı değil ama uzun vadede gelişimlerini etkiliyor. Eğer yavruyken fazla alayım, büyüdüklerinde satarım veya ayırırım diyorsan o başka.

Çevrimdışı explode

Kayıtlı Üye

Kayıtlı Üye

İletiTarih: 20.05.2012 19:17   İleti başlığı: Re: Sump Sisteminde Neler Olmalı   

Okan YEŞİLÖZ yazdı:
Görkem elindeki tank sump için uygun. Planladığın ölçülerdeki tankta şahsen şuan ki bilgilerim olsa en fazla 15-16 balık bulundururdum. Şimdi benim tankımda 18 tane var ama balıkların son bir yılda gelişimleri durdu denecek kadar yavaşladı.Bunun en büyük sebebi de tankta müthiş derecede nitrat olması ve bir türlü çözüm bulamıyorum, balıkları satmaya veya vermeye de kıyamadığım için bu şekilde yaşamaya devam ediyorlar. Kısa vadede nitrat ölümcül derecede zararlı değil ama uzun vadede gelişimlerini etkiliyor. Eğer yavruyken fazla alayım, büyüdüklerinde satarım veya ayırırım diyorsan o başka.

Herhangi bir ticari amaç gütmüyorum o yüzden en ideal rakamı almayı düşünüyorum. aslında benim düşüncem iki adet damızlık alıp onlardan yavru almak ancak, akvaryum ortamında üremeleri mümkün müdür pek bilmiyorum :)

24 Nat
Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Konuya cevap yaz
 2 sayfadan 1. sayfa [ 21 ileti ]
[Sayfaya git]   1, 2  Sonraki

Kimler çevrimiçi
Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir

Bu forumda yeni konular açabilirsiniz
Bu forumda konulara cevap yazabilirsiniz